Sex-arbeidernes skjulte verden:

Dagbladet avslører: Sexsalg styres trolig fra Russland

Teledata knytter et stort nettverk av sex-selgere i Norge direkte til aktører i Russland.

SPOR TIL RUSSLAND. Dagbladet har kartlagt det omfattende hallik-nettverket, «Lola-nettverket», i Norge. Nå viser teledata fra mobilnumre som er benyttet i sex-annonsene, at en rekke numre besvares fra Russland. Illustrasjon: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SPOR TIL RUSSLAND. Dagbladet har kartlagt det omfattende hallik-nettverket, «Lola-nettverket», i Norge. Nå viser teledata fra mobilnumre som er benyttet i sex-annonsene, at en rekke numre besvares fra Russland. Illustrasjon: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Dagbladet har funnet ti hallik-nettverk som styrer utenlandske prostituerte i Norge. Et av de største, «Lola-nettverket», organiserer kvinner som selger sex i byer fra Kristiansand til Tromsø.

Nå kan Dagbladet avsløre at det trolig sitter bakfolk i Lola-nettverket i Russland. Teledata Dagbladet har tilgang til tyder på det.

Ni mobilnumre, registrert i Norge via ID-misbruk, har vært betjent fra Russland. Ytterligere tre slike numre har en betalingshistorikk forenelig med Russland.

Numrene går igjen i sexannonser over hele Norge. Telefonnumrene brukes i kontakten med sexkunder.

ID-tyveri

Dagbladet har intervjuet tre personer med spesielt mange numre registrert på seg, numre som har gått igjen i sexannonser, i det vi har kalt «Lola-nettverket». Alle tre avviste at de hadde noe med hallik-nettverket å gjøre, og sier de var utsatt for ID-tyveri.

Med deres tillatelse har Dagbladet tatt numrene tilbake til dem som har sitt navn på abonnementet. Vi bisto dem med å skaffe seg et erstatnings-SIM-kort.

På denne måten fikk de – og Dagbladet med deres tillatelse – tilgang til samtalelogger fra i alt 26 telefonnumre.

Disse samtaleloggene har vi gjennomgått nøye, og fått eksperter til å se på. Dette har Dagbladet funnet:

  • Ni numre er oppført med ringetid i Russland og/eller har betalingshistorikk fra Russland.
  • Ytterligere tre numre har betalingshistorikk fra utlandet. Det framgår ikke hvilket land, men satsene er forenlig med Russland.

Disse funnene er bekreftet av opplysninger om hvilke telenett som har vært i bruk, priser fra samtaleloggene, kilder hos politiet, personer med god kjennskap til teleoperatørene og av en teleoperatør.

Samtaleloggene tyder også på at hallikvirksomheten har kontakt med aktører i ulike EU-land.

Alle numrene på de misbrukte personene skal nå være sperret for bruk.

ADVARER: Ukrainske «Lola» selger sex i Norge og tilhører et stort halliknettverk som organiserer sex-salg over hele landet. Nå advarer politiet norske sexkjøpere. Foto: Vegard Krüger / Øistein Monsen Vis mer

Ti nettverk

«Lola-nettverket» er ett av ti nettverk Dagbladet har identifisert i Norge.

Fra juni til august sto dette nettverket bak nesten 70 sexannonser som kan knyttes til drøyt 50 telefonnumre, registrert på 20 navn, viser Dagbladets undersøkelser.

Tidligere har vi omtalt hvordan en annonse fra dette nettverket kunne følges fra et hus i Lillestrøm, videre til Trondheim, før den dukket opp med reklame for sexsalg i Stavanger.

Dagbladet har dokumentert hallik-nettverkene ved avansert kobling av informasjon, der flere hundre navn bak telefonnumre står sentralt. Navnene er trolig en kombinasjon av folk som faktisk har en rolle i hallik-nettverk og folk som er misbrukt gjennom ID-tyveri.

Det er ikke kjent hvor mange av disse som har fått identiteten sin misbrukt.

1000 norske nummer

Teletrafikken knyttet til sexkjøp er enorm. Over 1000 unike norske numre, der det er trygt å anta at de fleste er kunder som ville kjøpe sex, finnes i loggene til numrene som aktører i Russland har benyttet.

OMFATTENDE: Dette er et eksempel på hvordan et telefonnummer plasseres i nettverket og på den måten settes i sammenheng med annonser og navn.
OMFATTENDE: Dette er et eksempel på hvordan et telefonnummer plasseres i nettverket og på den måten settes i sammenheng med annonser og navn. Vis mer

Politiet har trolig ikke noen pågående etterforskning mot Lola-nettverket.

Ifølge Kripos er det i dag heller ingen nasjonal politiinnsats mot hallik-nettverk som styres fra Russland.

Politioperasjon

I mars startet politiet i Bergen hemmelig etterforskning mot et annet hallik-nettverk, som opererte fra Bergen i vest til Drammen i øst.

Der dukket en ung ukrainsk kvinne opp på radaren. En kvinne politiet mener har hatt en viktig rolle i å organisere prostitusjonsvirksomheten til flere kvinner, ble pågrepet i august.

- Kvinnen har trolig vært en såkalt operatør, hatt kontakt med sexarbeiderne og kunder. Hun knyttes til et bakmannsapparat i Russland, fortalte etterforskningsleder Bjarte Schrøenn til Dagbladet.

Ifølge hennes advokat, erkjenner hun ikke straffskyld.

Dagbladets egne undersøkelser, som tilfeldigvis pågikk over deler av perioden bergenspolitiet gjennomførte sin skjulte etterforskning, viser at den ukrainske kvinnen kan plasseres sentralt i det vi har kalt «Bergens-nettverket».

Den ukrainske kvinnen kan - i Dagbladets undersøkelser - knyttes til 25 sexannonser, 17 telefonnumre, fire adresser og ni navn - i perioden juni-august 2022.

OPERSTØR: Politiet mener den ukrainske kvinnen som sitter varetektsfengslet, kan ha hatt en rolle som operatør. Her er hun på vei inn i en leilighet i Bergen der politiet mener det pågikk salg av sex. Foto: Politiet.
OPERSTØR: Politiet mener den ukrainske kvinnen som sitter varetektsfengslet, kan ha hatt en rolle som operatør. Her er hun på vei inn i en leilighet i Bergen der politiet mener det pågikk salg av sex. Foto: Politiet. Vis mer

Ifølge dokumenter fra tingretten i Bergen, fant politiet kontantoverføringer fra kvinnen til utenlandske mottakere på rundt 113 000 kroner i perioden 2020 til 2022, og ytterligere 60 000 kroner i kontanter i leiligheten hun disponerte.

Bergenspolitiet ser flere spor som forsvinner ut over Norges grenser.

- Vi mener å kunne si at det er flere aktører eller bakmenn som er involvert. Vi ser knytinger til Russland, Ukraina, Tyskland, Mexico og Tyrkia.

Uskyldige uten innsyn

Politiet bekrefter at bruk av numre registrert på falsk ID er vanlig i kriminelle miljøer.

Mange uskyldige mennesker har trolig blitt misbrukt i sexsalg etter at kriminelle har overtatt identiteten deres og opprettet falske telefonabonnement. De fleste som oppdager dette, tar raskt kontakt med den aktuelle teletilbyder for å få stengt abonnementet.

I et slikt tilfelle får vedkommende ikke noe som helst innsyn i hva som har skjedd på abonnementet i deres navn - ikke noen samtalelogg, ingenting.

Teleselskapene viser til taushetsplikt. Både Datatilsynet og Personvernnemnda har bekreftet denne taushetsplikten.

Opprørt offer

- Jeg får ikke vite hva nummeret som er registrert på meg er brukt til, sier en opprørt mann fra Bergen utsatt for ID-tyveri, til Dagbladet.

Mannen fra Bergen er en av mange nordmenn som er utsatt for ID-tyveri. Fremmede har opprettet flere telefonabonnement i hans navn. Forholdet ble politianmeldt, men sakene ble henlagt. Da bergensmannen tok saken i egne hender og ba om å få tilsendt samtaleloggene fra de misbrukte numrene, oppdaget han at svindelen var beskyttet av personvern.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

.

.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer