Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet avslører: To nye gigantselskaper betalte til luftslott i Angola

De spanske og franske oljekjempene Repsol og Total innrømmer å ha gitt millionbeløp til gigantprosjekt som ingen har sett snurten av. Så langt har prosjektet fått over 3,5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da angolske myndigheter fordelte lisenser for oljeleting i på dypt vann i Kwanza-bassenget utenfor kysten av det vestafrikanske landet i 2011, ble kun et lite knippe store oljeselskaper invitert til å være med i budrunden.

Blant dem var norske Statoil og andre internasjonale oljeselskaper med finansielle og teknologiske muskler til å håndtere utfordringene med å ta opp olje fra det såkalte pre-salt laget, flere kilometer under havbunnen.

Milliarder til «luftslott» I tillegg til flere milliarder i «signatur-bonuser», en slags forhåndsskatt, betalte flere av selskapene til sammen over 3,5 milliarder kroner for å finansiere byggingen av det mye omtalte Sonangol Research and Technology Center (SRTC).

Til sammen har Statoil betalt 715 millioner kroner i støtte til forskningssenteret og «sosiale bidrag» til Angola.

Problemet er at ingen foreløpig har funnet bevis for at SRTC faktisk eksisterer, og ingen vet hvor pengene har endt opp.

Fram til nå har det kun vært kjent at senteret har fått penger britiske BP, det amerikanske oljeselskapet Cobalt og Statoil som selv offentliggjør sine betalinger til utenlandske myndigheter.

Dagbladet har vært i kontakt med flere av de andre internasjonale oljeselskapene som vant lisenser under budrunden i 2011, og kan nå avsløre at både spanske Repsol og franske Total også har gitt øremerkede midler til forskningssenteret.

HAR BETALT TIL LUFTSLOTT: Den spanske oljeselskapet Repsol, bekrefter overfor Dagbladet at de har betalt penger øremerket det mystiske Sonangol Research And Technology Center i Angola. Beløpet er ifølge Repsol «mindre enn 20 millioner Euro».  Foto: Juan Medina / Reuters / Scanpix
HAR BETALT TIL LUFTSLOTT: Den spanske oljeselskapet Repsol, bekrefter overfor Dagbladet at de har betalt penger øremerket det mystiske Sonangol Research And Technology Center i Angola. Beløpet er ifølge Repsol «mindre enn 20 millioner Euro». Foto: Juan Medina / Reuters / Scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet forstår, har Repsol betalt i underkant av 20 millioner euro — altså rundt 190 millioner kroner med dagens kurs.

Kristian Rix, direktør for internasjonal kommunikasjon i Repsol, ønsker ikke å oppgi det nøyaktige beløpet.

- Beløpet var på mindre enn 20 millioner euro, sier han.

- Overføringen var en del av avtalen, som også inkluderte overføring av teknologi og opptrening av personell, sier Rix.

Både opptreningen av Sonangol-personell ved Repsols læringssenter i Madrid, og utvekslingen av seismikk-teknologi, er i gang, opplyser han.

- Angolas privilegium - Til nå er det ingen som har kunnet bevise at Sonangols forskningssenter eksisterer. Hva vet dere om byggeprosessen?

- Vi har gjort flere prosjekter med Sonangol tidligere. Hvordan de disponerer disse pengene er Angolas privilegium.

Stortingets kontroll og konstitusjonskomite har de siste månedene flere ganger stilt spørsmål til oljeminister Tord Lien om Statoils overføringer til Angola. Internasjonale anti-korrupsjonsorganisasjoner er bekymret for at pengene kan ha endt i private lommer.

Selv har Statoil uttalt at de «ikke har fått tilfredsstillende informasjon om fremdriften» fra Sonangol, men både Statoils egne advokater og fire omstridte eksterne advokatrapporter har konkludert med at overføringene ikke bryter med norsk og internasjonal korrupsjonslovgivning. 

- Andre selskaper og myndigheters bekymringer rundt dette, vil jeg ikke kommentere, sier Rix i Repsol.

Franske Total innrømmer også å ha betalt penger til senteret i forbindelse med deres kontrakt på blokk 39, men vil ikke avsløre hvor mye.

- Kontrakten tillater oss ikke å dele flere detaljer rundt våre «sosiale bidrag», sier en talsperson for Total til Dagbladet.

- Grunn til bekymring Barnaby Pace i organisasjonen Global Witness sier det er bekymringsfullt at ytterligere selskaper har overført penger til forskningssenteret.

- Dette fortsetter å reise bekymringer rundt mangelen på transparens om såkalte sosiale bidrag betalt av oljeselskaper til høyrisikoland som Angola. Det er essensielt at selskapene selv offentliggjør hva de betaler til myndighetene, sier han. 

FATTIG OG SUPERRIK: Luanda, hovedstaden i Angola er en av verdens dyreste byer. Landet har enorme oljeinnekter, men store deler av befolkningen lever likevel under stor fattigdom.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FATTIG OG SUPERRIK: Luanda, hovedstaden i Angola er en av verdens dyreste byer. Landet har enorme oljeinnekter, men store deler av befolkningen lever likevel under stor fattigdom. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Global Witness jobber med anti-korrupsjon og følger oljesektoren i Angola tett. De var blant de første til å rope varsko da det ble kjent at Cobalt og BP hadde betalt enorme beløp til forskningssenteret.

Hemmeligholdet rundt prosjektet og overføringene, viser hvorfor det er vanskelig å slå fast i hvilken grad oljeinntektene i Angola genuint kommer folket til gode, mener Pace.

- Kan være enda mer penger - Denne saken er det beste eksempelet på det. Det angolske folk må kunne se hvor pengene relatert til deres naturresurser ender opp, og investorer må kunne være trygge på at pengene deres ikke havner i gale hender, sier Pace.

- Er du overasket over at enda flere oljeselskap er involvert?

- Det viser at det fortsatt kan være penger vi ikke vet om, som er gått til dette prosjektet. Vi vet ikke hvor mange andre som har betalt.  

MEKTIG MANN: Manuel Domingos Vicente er en nøkkelperson i Angolas svært ugjennomsiktige oljeøkonomi. Han er  visepresident i Angola og tidligere sjef for det statlige oljeselskapet Sonangol. Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Vicente i lang tid, uten å lykkes. Foto: Sauabh Das / AP Photo / Scanpix
MEKTIG MANN: Manuel Domingos Vicente er en nøkkelperson i Angolas svært ugjennomsiktige oljeøkonomi. Han er visepresident i Angola og tidligere sjef for det statlige oljeselskapet Sonangol. Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Vicente i lang tid, uten å lykkes. Foto: Sauabh Das / AP Photo / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart