GOLIAT

Dagbladet ba om innsyn i det omstridte Goliat-notatet: Dette er svaret vi fikk

- Manipulerende, sier Frederic Hauge i Bellona. - Et vern om bedriftshemmeligheter, sier Oljedirektoratet.

SLADDET: Mye av informasjonen i Oljedirektoratets lønnsomhetsvurdering til Goliat-feltet ble sladdet da Dagbladet søkte om innsyn. Foto: Skjermdump
SLADDET: Mye av informasjonen i Oljedirektoratets lønnsomhetsvurdering til Goliat-feltet ble sladdet da Dagbladet søkte om innsyn. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Opposisjonen på Stortinget sier regjeringen kan ha brutt informasjonsplikten i debatten rundt Goliat.

Bakgrunnen for kritikken er at Ap, SV og KrF sier Solberg-regjeringen ikke har gitt dem god nok informasjon om lønnsomheten til det skandaleforfulgte oljefeltet i Barentshavet.

Den siste tida er det blitt kjent at Oljedirektoratet faktisk regnet på lønnsomheten til Goliat tilbake i 2015.

Den beregningen slo fast at Goliat var blitt et mulig tapsprosjekt for AS Norge, men Stortinget ble aldri informert. Årsak: Oljeminister Terje Søviknes sier han ikke kjente til rapporten hans egen fagetat utførte.

Sladd, sladd, sladd

Dagbladet har bedt om innsyn i notatet fra 2015. Svaret vi fikk var fem sider hvor tall og tabeller er sladdet. Blant annet har Oljedirektoratet valgt å tilbakeholde hva slags oljepris som må til for at Goliat-feltet skal gå i pluss, og hvilket påvirkning forskjellig oljepris har for lønnsomheten til feltet: Hvor mye staten tjener ved en oljepris på 60 dollar fatet eller oljepris på 70 dollar fatet, for eksempel.

Lars Haltbrekken i SV sier sladdingen ikke er grei:

- Overhodet ikke, dette er jo noe av det vi har spurt om fra Stortinget: Hvilken oljepris trengs for at Goliat skal gå i pluss for den norske stat, sier han.

Hege Liadal i Ap mener Oljedirektoratet med dette ikke spiller med åpne kort:

- Her holdes informasjon tilbake og det er ikke greit, gitt den situasjon vi er i, sier Liadal.

Viser til konkurranse

Oljedirektoratet forteller Dagbladet at de har sladdet delene av dokumentet fordi det er av «konkurransemessig betydning å hemmeligholde» på vegne av Eni, som driver Goliat-feltet.

- Grunnlaget for vår beregning i notatet fra 2015 er tall fra Eni Norge som ikke er offentlige. Ved å offentliggjøre balanseprisen fra 2015 og de andre delene av dokumentet som er sladdet, vil det være mulig å beregne underliggende detaljer om operatørens kostnadsstrukturer, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

- Slike opplysninger kan gi en indikasjon på kostnader forbundet med leveranser til prosjektet, som igjen kan utnyttes av konkurrerende selskaper og leverandører og kan medføre økonomiske konsekvenser for den opplysningene gjelder, fortsetter hun.

- Manipulasjon

Frederic Hauge har fått samme svar på sin innsynsbegjæring. Bellona-sjefen kaller sladdingen «helt uforståelig» og sier offentligheten behøver mer innsyn i lønnsomheten til oljeprosjekter som Goliat.

- Dette er et eksempel på hvordan myndighetene forsøker å manipulere virkeligheten i oljesektoren. Nå må Stortinget kreve at dette notatet blir offentlig og så iverksette granskning i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier han.

Kongen i Statsråd tildelte 10. juni 2016 10 nye utvinningstillatelser i 23. konsesjonsrunde. Alle tildelingene er i Barentshavet. Hauge mener åpenhet rundt Goliats lønnsomhet er viktig i debatten rundt videre oljeutvinning i området.

- Det er ikke lett for å oss å kontrollere lønnsomheten i oljesektoren når myndighetene driver med så omfattende sladding som i dette tilfellet. Tallene som holdes tilbake, er jo tallene som faktisk kan fortelle oss om Goliat-feltet blir lønnsomt for skattebetalerne eller ikke, hevder Hauge.

Han kommer videre med følgende lovnad:

- Dette kommer til å ende hos Sivilombudsmannen. Vi gir oss ikke. Dette er tall som ikke lenger kan holdes skjult.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer