Dagbladet er 150 år

Og vi ser fram til de neste 150.

Det er 150 år siden første utgave av Dagbladet. Vi ser fram til de neste 150, skriver Alexandra Beverfjord.

2. januar 1869 kom første nummer av Dagbladet. Fire enkle sider uten illustrasjoner, med et opplag på 3000 eksemplarer det første året. En liberal avis med en sosial profil. Avisas ansvarlige redaktør var den 29 år gamle juristen Hagbart Emanuel Berner. Hans engasjement var utrettelig. Kampen for et rent norsk flagg, for likestilling og for retten til kremering var blant sakene han brant for. Den dag i dag står Berners portrett på side 2 i Dagbladets papirutgave.

Bjørnstjerne Bjørnson. Jens Bjørneboe. Jo Nesbø. Dagbladets krønike er full av pressefolk som har foredlet og forbedret avisa publisistisk og produktmessig. Einar Skavlan, som sørget for at Dagbladet ble en av de mest markante avisene mot Hitlers nazisme. Gunnar Larsen med flere, som fra 30-tallet utviklet den moderne populærjournalistikken med krim, underholdning og kuriosa. Arve Solstad, som tok det endelige bruddet med partiet Venstre i 1977. Sissel Benneche Osvold, som beriket kommentarjournalistikken. For ikke å snakke om alle de dyktige digitalpionerene i redaksjonen, som til tross for krevende økonomi våget å satse tungt på det usikre internettet. 8. mars 1995 så Dagbladet første utgave av de norske riksavisene til å begynne på nett.

I DAG ER Dagbladet en del av mediehuset Aller, og de digitale musklene er sterke: Hver eneste dag leser 1,4 millioner nordmenn Dagbladet på mobil, nett eller papir. Over 70 000 abonnerer på Dagbladet Pluss, og fortsatt selges papiravisa fra flere tusen utsalgssteder landet rundt. Aldri før har Dagbladet nådd så mange lesere. De siste åra har Dagbladet også levert historiske gode økonomiske resultater. Dette er tall som inspirerer og motiverer oss.

DAGBLADET ER en klassisk populæravis med tyngdepunkt på nyheter og underholdning. I nyere tid har Dagbladet også blitt en av Norges mest prisvinnende redaksjoner innenfor gravende journalistikk.

VI KAN SE tilbake på mange betydelige prosjekter fra 2018: I april avdekket Dagbladet manglende grensesetting på en barnevernsinstitusjon i Bergen. Institusjonen ble stengt, og det ble iverksatt granskning sav samtlige liknende institusjoner i Norge. I mars kom saken «kodenavn Igor», for første gang ble en ekte spion avslørt av ei norsk avis, Dagbladet fikk sølv i den internasjonale konkurransen Lovie Awards. I juni offentliggjorde Dagbladet for første gang et konkurskaranteneregister, og fikk diplom i Dataskup. I september kartla Dagbladet hvordan toppledere i Omsorgsbygg brøt reglene da egne familiemedlemmer ble ansatt i den offentlige virksomheten. De siste månedene har Dagbladet avslørt alvorlige forhold på utenlandske båter som har vært i Norge for å fiske snøkrabbe. Vi definerer gravejournalistikk som kjernen i vårt samfunnsoppdrag, og kommer til å fortsette vår kraftige satsing på dette feltet inn i 2019.

DET ER VIKTIG å huske hvor Dagbladet kommer fra, men det er enda viktigere å vite hvor vi skal framover. Dagbladet er nå en virksomhet som drives døgnet rundt, og som har mange av landets dyktigste pressefolk. Det trengs, Dagbladet skal være best på de store sakene. Nyhetskampen er for oss en inspirerende konkurranse der vi jobber for å bli stadig bedre når det gjelder journalistikk, innovasjon og brukeropplevelse. Dagbladet er ikke en elitistisk avis for de få. Dagbladet er en populæravis som når store deler av befolkningen på mange plattformer hver dag. Vi skal oppdatere med raske nyheter og underholde med kuriosa og kjendisstoff, men vi skal også bringe avsløringer og kvalitetsjournalistikk ut til folket. Avslørende og uavhengig journalistikk kommer til kort hvis den ikke når bredt ut. Vi ønsker å binge deg og flest mulig andre tettest mulig på virkeligheten. Den overgår alt.

FOR DE NESTE åra har vi langt noen ambisiøse vekstplaner: Nyhetsarbeidet skal rustes kraftig opp, vi etablerer en ny web-tv-redaksjon og vi jobber kontinuerlig med produktutvikling. Vår viktigste jobb er å lage enda bedre journalistikk slik at stadig flere velger Dagbladet som sin primære nyhetskilde.

Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør og adminsitrerende direktør Dagbladet