Lan Marie Berg

Dagbladet erfarer: MDG-Lan felles

Ifølge dokumenter Dagbladet har tilgang til, vil mistillitsforslaget mot MDG-topp Lan Marie Berg bli votert over i bystyret. Få timer før voteringen ligger alt an til at Berg er ferdig i Oslo-politikken.

SE NÅ: I dag skal det stemmes for mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg. Dersom det blir flertall for dette, kan det hende at hele byrådet må gå. Video: Dagbladet / Oslo kommune / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lan Marie Bergs skjebne avgjøres i bystyremøte klokka 12.00 i dag. Samtlige opposisjonspartier i Oslo - Frp, Høyre, Venstre, KrF og Rødt - har varslet at de ikke lenger har tillit til miljø- og samferdselsbyråden.

Bakgrunnen for mistilliten mot Berg er milliardsmellen på byggingen av ny reservevannforsyning til hovedstaden. Regningen er allerede fem milliarder høyere enn først antatt, og bystyret ante ingenting før i mai.

Lan Marie Berg har hele tiden framholdt at hun har gjort jobben sin både når det gjelder styringen av prosjektet og når det gjelder å informere bystyret.

Bystyret har nå kalt inn til pressekonferanse klokka 13.15, midtveis i bystyre-møtet.

FULL TILLIT: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sa på en pressekonferanse tirsdag 15. juni at han har full tillit til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg Vis mer

Snakker ikke med Raymond

Ifølge dokumenter som i går ble sendt til gruppelederne i bystyret om dagens forretningsorden, betyr dette at mistillitsforslaget kommer til behandling.

Det er dermed ingenting som tyder på at Lan Marie Berg trekker seg i forkant av bystyremøtet, eller at Rødt har latt seg presse av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til ikke å stemme for mistillitsforslaget.

«Dersom spørsmålet om mistillit finner sin avklaring før møtet starter, antar sekretariatet at saken om mistillit trekkes. Da går vi videre med spørretime og de andre sakene som vanlig, og møtet med pressen avlyses», heter det i brevet til gruppelederne.

- Har du snakket med Raymond Johansen om et eventuelt kabinettspørsmål?

- Nei. Det er helt unaturlig å snakke med byrådsleder om disse tingene, sier Eivor Evenrud til Dagbladet.

Raymond Johansen vet dermed ikke hvordan kabinettspørsmålet vil slå ut i bystyret.

Johansen sa i går til Dagbladet at han har full tillit til byråd Lan Marie Berg, men at han ønsket å ta den videre debatten i bystyret.

- Kan ikke bruke makt

Gruppeleder Eivor Evenrud i Rødt var krystallklar i Politisk kvarter i dag morges på at partiet ikke lar seg presse til ikke å stemme for mistillitsforslaget.

- Du kan ikke bruke makt for å få noen til å endre sitt standpunkt, sa Evenrud i NRK-programmet.

Rødt og Evenrud leverte en nådeløs dom i går over Lan Marie Bergs styring av vannprosjektet og ba innstendig Berg om å trekke seg som miljø- og samferdselsbyråd.

I skrivende stund er det altså ingenting som tyder på at Berg lytter til Evenrud.

- Raymond må vurdere

Dagbladet kunne i går erfare at Raymond Johansen vil stille kabinettspørsmål på mistillitsforslaget, som nå ifølge Dagbladets opplysninger kommer opp til votering - og har et avklart flertall.

Dagbladet stilte Eivor Evenrud spørsmål om hva Rødt kommer til å stemme, hvis Johansen stiller kabinettspørsmål.

- Det er byrådslederen som må vurdere om denne saken er riktig å stille kabinettspørsmål på, svarte Evenrud.

- Men kommer dere fortsatt til å stemme for mistillit?

- Det kommer jeg ikke til å kommentere nå, svarte Rødt-toppen.

Fortsatt Raymond

Rødt har vært klare hele veien på at dette i så fall er Raymond Johansens valg. Rødts primære ønske er at Berg trekker seg, eventuelt at Johansen bytter henne ut.

Rødt lar seg dermed ifølge Dagbladets opplysninger ikke stoppe av Johansens kabinettspørsmål. Da vil i så fall Johansen straks bli leder av et forretningsministerium, ifølge dokumentet Dagbladet har tilgang til.

Johansen vil dermed sitte til et nytt byråd blir utpekt. Det er dermed allerede klargjort at Johansen blir sittende som leder.

Det er ikke noe borgerlig flertall i bystyret, som også Rødt har påpekt ved flere anledninger, dermed ligger det an til at Raymond Johansen uansett fortsetter som byråd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer