Dagbladet erfarer: Vil danne regjering med Sp

Dagbladet er kjent med at Jonas Gahr Støre kommer å gå i regjeringsforhandlinger med Sp. Dermed tyder alt på at tre er blitt til to, og at landet vil få en mindretallsregjering med Ap og Sp.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Dagbladet erfarer at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil sitte i regjering alene, og at Ap nå vil starte regjeringsforhandlinger med Sp.

Etter at SV i dag trakk seg fra regjeringssonderinger, ønsker Støre fortsatt å ha Sp med inn i regjering, blir Dagbladet fortalt.

Dermed vil Støre om kort tid kunngjøre at han fortsetter regjeringsforhandlinger med Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet med mål om å danne en mindretallsregjering.

SV sa nei

I dag fikk Jonas Gahr Støre beskjeden han hadde fryktet mest: SV blir ikke en del av regjeringen, men går nå i opposisjon til en ny Ap-ledet regjering.

- Jeg hadde håpet på et annet resultat, sier Støre.

Alt tyder på at landet nå får en regjering bestående av Ap og Sp, som har vært Trygve Slagsvold Vedums drøm hele veien.

Et skrekkscenario

Sentrale krefter i Arbeiderpartiet har tidligere omtalt en mindretallsregjering med Sp som katastrofalt, som et skrekkscenario nå som man først hadde vunnet valget.

Det blir flere statsrådsposter og flere framskutte posisjoner på Ap-politikere nå, men når Ap-ledelsen ser flere år fram i tid, er partiet nå bekymret for en solid velgerlekkasje til SV og Rødt.

- Vi har et skjebnefellesskap med SV. Det fellesskapet har vi overhodet ikke med Senterpartiet. Ap og Sp ser grunnleggende forskjellig på mange saker, sier en sentral Ap-politiker.

SV måtte trekke seg

Dagbladet har tidligere fortalt at Ap-ledelsen hadde en klar plan inn i sonderingene: SV måtte selv trekke seg fra samtalene med Ap og SV, ikke oppleve seg presset ut av Sp.

Det endte partiet også med å gjøre.

Støre fryktet at arbeidsforholdene mellom SV, Ap og Sp i Stortinget ville blitt varig forsuret dersom det ikke var SV som til slutt selv sa nei.

- Jeg har respekt for at SV har trukket denne konklusjonen, og tar det til etterretning, sier Støre i dag.

Fikk full regi

SV-leder Audun Lysbakken fikk selv full regi over «SV-exiten» gjennom å fortelle pressen at partiet ikke fikk nok gjennomslag på sine hjertesaker: klima og rettferdighet.

- Nå går SV i opposisjon, uten binding til den kommende Ap-ledede regjeringen. Vår lojalitet ligger hos de velgerne som har stemt på oss for en kraftfull politikk for klima og natur og for å få ned forskjellene, sier Lysbakken.

Dagbladet erfarer at det var oljepolitikken som ble tungen på vektskåla. Som Dagbladet skrev tidligere i dag, ble skuldrene stadig høyere inne på forhandlingsrommet da det ble klart at «klimaseieren» SV ble tilbudt ikke var god nok for Lysbakken.

Få timer seinere trakk Lysbakken partiet sitt fra forhandlingene.

- Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer