- Dagbladet? Et tegn fra Gud!

WEATHERFORD i Texas (Dagbladet): - Er du fra Norge? Da må du være Guds utsendte. Snart kommer regnet! Pastor Terry Jones folder hendene og priser Herren, mens svetteperlene spretter ut fra panna. Ville vesten er ikke som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det 27. dagen på rad at millionbyene Dallas og Fort Worth og området rundt er rammet av rekordvarmen. Hver dag har termometeret krøpet over 100 grader fahrenheit. Gradestokken ligger og vipper rundt 40 grader celsius.

I beste fall har temperaturen sunket til 34 grader om nettene.

Bønn om regn

I den lille byen Weatherford - på norsk «vær-vadestedet» - har de lokale pastorene tatt været og varmen i egne hender. De orker ikke mer.

- Vi samles hver dag klokka 12 foran tinghuset til en felles bønn. Vårherre er den eneste som kan hjelpe oss, sier pastor Skyllar Barker.

Det vakte nærmest oppstand blant de frammøtte regnbederne, da Dagbladet dukket opp sammen med den lokale TV-stasjonen for å følge med på det aller siste innen tørkebekjempelse.

Lokale pastorer fra forskjellige menigheter og troende kvegfolk folder hendene sammen og lovpriser Vårherre, samtidig som de ber om forlatelse for synder og skitne tanker.

- Du er den eneste som kan hjelpe oss, la regnet komme og la lufta bli kjøligere, er budskapet mens de holder hverandre i hendene og intenst retter blikket mot himmelen.

Tirsdag var første dag Terry Jones og Skyllar Barker samlet de troende til regnbønn. De vil ikke gi seg før de blir hørt.

Redningen

De to Texas-pastorene blir i strålende humør, når de oppdager at fremmedfolk har kommet til den lille byen nordøst i delstaten.

- Dagbladet? En norsk avis! Endelig, dere må være tegnet vi har ventet på. Snart kommer vi til å bli bønnhørt. Dere må jo ha med dere noe kulde, for det kan jeg love vi trenger, sier pastor Jones.

Men pastorene og menighetene nøyer seg ikke med å folde hendene.

- Foreløpig deler vi ut vifter gratis til de trengende. Ødelagte aircondition-apparater reparerer vi.

Hetebølgens ofre er eldre og fattige mennesker. Guvernør George Bush, sønn av eks-presidenten med samme navn, har karakterisert rekordvarmen som en naturkatastrofe, og lovet å hjelpe de trengende.

Pastorene fnyser av myndighetene. Om ikke politikerne i Washington er direkte populære, er ikke tilliten til de lokale Texas-heltene særlig større.

Dødsfallene har skjedd om nettene. Selv om sola heller ikke skinner i Texas om nettene, har gradene ikke krøpet lenger ned enn 34 varme celsiusgrader nattetid.

- De som har omkommet av varmen her i området er eldre folk. De har vært engstelige for innbruddstyver og derfor lukket vinduene om nettene. Ikke har de råd til å ha på aircondition om nettene. Slik har heten tatt knekken på dem. Det blir bare galt når myndighetene tilbyr oss lån. Vi trenger ikke mer gjeld, sier pastor Terry Jones.

Dødsbølge

Bare i Dallas County regner helsemyndighetene med at vel 30 mennesker har dødd på grunn av varmen.

På grensa mellom Texas og Mexico har grensepolitiet funnet over 40 meksikanere døde. De har i nattas mørke forsøkt å krysse grensa over til det lovede land.

De siste meldingene fra myndighetene i Sørstatene tyder på at nærmere 200 dødsfall kan settes i direkte forbindelse med varmen.

Ved siden av Texas er Oklahoma, New Mexico, Arizona samt deler av Nevada og California som hardest rammet.

På de verste dagene har termometeret passert 45 grader.

Mer varme

Og framtidsutsiktene er ikke særlig lyse.

Værmeldingene, som hittil i sommer har truffet usedvanlig godt med sine prognoser, tyder på både én og to uker til med rekordvarme.

Amerikanerne har selvsagt verdens eneste rene værmeldingskanal - The Weatherchannel - som døgnet rundt sender oppdaterte meldinger på TV.

Lørdag meldte TV-kanalen at varmen de nærmest dagene i nordøst-Texas vil stabilisere seg på rundt 40 grader celsius, med fare for at det enkelte utsatte steder blir opp til 46 grader.

<B>REGNBØNN:</B> Pastor Skyllar Barker folder hendene og leder an i den lille byen Weatherfords værbønn.