Dagbladet fant kamera på Utøya

Sendt til Kripos for undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA/OSLO (Dagbladet): AUF inviterte pressen til Utøya i dag. Over 150 journalister fra 13 ulike land var på åstedet for massakren 22. juli i år.

Under besøket fant Dagblad-fotograf Jacques Hvistendahl et lite kamera nede i søla mellom noen steiner i vannkanten på øya. Funnet ble gjort helt på tuppen av sørspissen av øya.

Hvistendahl forteller i videoen at han tok med seg kameraet og kontaktet politiet. Han sier han aldri gjorde noe forsøk på å slå det på eller sjekke innholdet i det våte kameraet.

- Vi ringte Nordre Buskerud politidistrikt fra Utøya, og en polititjenestemann møtte opp på fastlandssida og fikk overrakt kameraet fra Dagbladets fotograf, sier nyhetssjef Arve Bartnes.

- Interessant Informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Nordre Buskerud politidistrikt anmoder alle om å overlevere eventuelle funn fra Utøya til politiet.

- Alle kameraer eller annet som blir funnet på øya er av interesse. Kameraet som ble funnet i dag er sendt til Kripos og er nå en del av etterforskningen, sier Hovtun til Dagbladet.

Hovtun forteller at kameraet kan ha dukket opp i vannskorpa etter at vannstanden i Tyrifjorden har sunket de siste dagene.

Radarsøk Politiinspektør John Ståle Stamnes ved taktisk etterforskningsavdeling i Kripos opplyser at funn blir sendt til Seksjon for elektroniske spor i Kripos.

Stamnes, som blant annet har ansvaret for opprydningen på Utøya etter 22. juli, sier kameraet vil bli undersøkt, men han tviler på om kameraet stammer fra så langt tilbake som 22. juli og tror heller det har blitt forlatt på øya i ettertid.

- Sørspissen er grundig undersøkt blant annet med «RECCO» flere ganger, men dette får de videre undersøkelsene gi svar på, sier han.

«RECCO» er et sofistikert radarsystem som skal oppdage elektroniske gjenstander. Vanligvis brukes det for å finne overlevende etter snøras.