Dagbladet fant sikkerhetshull: Her er det fri bilvei til stortingstrappa

Stortinget vil bedre rutinene etter Dagbladet-henvendelse.

 230 CENTIMETER:  Det er god plass for en stor kassevogn til å komme inn på fortauet bak Stortingets sikkerhetsmur. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
230 CENTIMETER: Det er god plass for en stor kassevogn til å komme inn på fortauet bak Stortingets sikkerhetsmur. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var etter langvarig påtrykk fra blant andre stortingsrepresentanter med kontor og vindu ut mot Akersgata, at byrådet i Oslo i april 2013 vedtok å stenge gatestubben mot Stortingets «bakside» mot parkering og ordinær biltrafikk.

På seinsommeren i fjor ble det satt opp bommer på hver side, og flere hundre kilo tunge blomsterkasser i støpjern i Karl Johans gate som en mur. Men flere steder kan man fortsatt kjøre helt inntil Stortingets mest utsatte kontorfløy, viser undersøkelser utført av Dagbladet.

En populær kassevogn som Volkswagen Caravelle kassevogn har 199 centimeter bredde i utvendige mål. De fleste jernkassene i muren på Karl Johan har opptil 190 centimeter mellomrom.

Men på fortauet ved hjørnet av stortingsbygningen i retning Slottet, er det 230 centimeter klaring.

Til trappa Der er det med andre ord god plass for en slik kassebil til å komme innenfor muren. Neste hinder blir øvre hjørne ved bommen. Der er det også god plass mellom bomstolpen i stål og et tre - rettere sagt 260 centimeter.

SKJERPER SIKKERHETEN: Lederen for Stortingets sikkerhetsseksjon, Berit Mauseth Michelet, bekrefter at rutinene nå skal skjerpes.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKJERPER SIKKERHETEN: Lederen for Stortingets sikkerhetsseksjon, Berit Mauseth Michelet, bekrefter at rutinene nå skal skjerpes. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Og da kan plutselig en uvedkommen kassebil være noen meter fra inngangen til Stortingets «glassbur» - som sperringene skulle hindre.

Der er det drøye 190 centimeter mellom blomsterkassene rett fram til inngangen. Der ville en kassebil fått de første ripene i lakken i et eventuelt forsøk på å lure seg bak sperringene. Men andre av landets mest solgte kassevogner, for eksempel Volkswagen Caddy (179 centimeter bred utvendig), kan kjøre helt opp på trappa til inngangen.

Bedrer rutinene Dagbladet målte de strategiske passasjene både torsdag og fredag forrige uke. Mandag bekrefter lederen for Stortingets sikkerhetsseksjon, Berit Mauseth Michelet, at rutinene nå skal bedres.

- Skulle blomsterpottene i utgangspunktet hindre nettopp at man kan kjøre inntil bygget med bil?

- Blomsterpottene er et midlertidig sikringstiltak, som skal gjøre det vanskeligere å parkere inntil stortingsbygningen. Målet er å finne en bedre, permanent løsning, sier Michelet.

- Enkelte arrangementer, som Stortingets åpning, krever plass i Karl Johans gate, slik at pottene blir flyttet enten av Stortinget eller av Oslo kommune. Samarbeidet med kommunen er godt, og rutinen er at pottene skal settes tilbake samme sted. Denne gangen ser det imidlertid ut til at dette ikke er gått i orden, og vi ser derfor at det er nødvendig å bedre rutinene.
 
Reagerer Stortingsrepresentant Arild Aglen Grande (Ap) var toneangivende i diskusjonen om hvordan Stortinget skulle sikres etter 22. juli.

 260 CENTIMETER:  God plass til stor kassevogn mellom treet og portstolpen til Akersgata og Stortingets bakre inngang rett til høyre. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
260 CENTIMETER: God plass til stor kassevogn mellom treet og portstolpen til Akersgata og Stortingets bakre inngang rett til høyre. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Hvis det her er snakk om at det er åpninger som gjør at sikkerhetstiltakene ikke fungerer etter hensikten, må det ryddes opp med en gang, sier Aglen Grande til Dagbladet.

- Vi har satt pris på de sikkerhetstiltakene som ble gjennomført i sin tid. Vi har opplevd det som trygt, og at man samtidig har fått på plass sikkerhetstiltak som gjør at det ikke blir høye gjerder og avstand til befolkningen. Så forutsetter vi at det som blir gjennomført har i seg nødvendig sikkerhet og at det ikke er hull i de ordningene som er lagt. Om det avdekkes at det er hull i disse ordningene forventer vi at disse tettes umiddelbart, sier Aglen Grande til Dagbladet.

- Er du overrasket over funnene?

Føler seg trygg - Ja, vi har følt oss trygge på at de sikkerhetstiltakene som er gjennomført fungerer etter hensikten. Det tror jeg også at de som har ansvaret for sikkerheten har følt seg trygge på. Derfor er det nødvendig at hvis man oppdager hull, må de tettes umiddelbart. Vi har også satt pris på at de tiltakene som er gjennomført har hatt en utforming som gjør at folk føler seg trygge og ikke skaper avstand til Stortinget. Hva som har skjedd kan ikke vi svare på, nå er jeg opptatt av at hullene tettes raskt, sier Aglen Grande.

Han understreker at han har følt seg trygg på Stortinget etter at sikkerhetsopplegget ble skjerpet.

- Vi føler oss trygge, og opplever at det - etter at det har vært mye fokus på sikkerhet - har vært gjort en stor jobb fra administrasjonen på Stortinget. Men det er alvorlig hvis det er hull i sikkerheten.

REAGERER: Stortingsrepresentant Arild Aglen Grande (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Stortingsrepresentant Arild Aglen Grande (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer