Dagbladet felt i PFU

Dagbladet brøt god presseskikk ved bildebruk og detaljnivå i en barnevernssak publisert i 2019.

Dagbladet felt i PFU
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Dagbladet omtalte i 2019 hvordan politiet hadde hentet en person tidlig i tenårene som ikke ville forlate familiehjemmet etter besøk, og dra tilbake til barnevernsinstitusjonen som hadde omsorgen.

I flere artikler ble det publisert en video av hendelsen som viste at tenåringen var påført håndjern og ble ledet bort av to uniformerte politibetjenter.

Et stillbilde av det samme ble brukt i en papirpublisering. Det ble dessuten publisert bilder av foreldrene, som uttalte seg. Personene var sladdet eller avbildet uten at ansikter var synlige.

Klagerne opplyser at tenåringen har bodd i fosterhjem hos dem. Slik de ser det, har Dagbladet brutt punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten (VVP). Det er særlig bildebruken og detaljnivået om tenåringens situasjon og historie det reageres på.

Etter klagernes mening har Dagbladet utlevert den omtalte for mye og ikke ivaretatt behovet for anonymitet, noe som innebærer at flere har fått kjennskap til tenåringens situasjon.

Klagerne mener omtalte har rett på beskyttelse, og at videoen viser et barn i en svært sårbar situasjon. De påpeker at det er redaksjonens selvstendige ansvar å vurdere konsekvensene av publiseringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer