PFU:

Dagbladet felt i Pressens faglige utvalg

Dagbladet har brutt god presseskikk på punkt 4.10 og 4.12 i Vær Varsom-plakaten.

PFU: Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.
PFU: Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål. Vis mer

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER: Klagen gjelder en publisering i Dagbladet om en kvinne som døde på et treningssenter i Mexico.

I artikkelen var det et illustrasjonsbilde fra et treningssenter i Norge, der man kunne se to kvinner som trente i bakgrunnen. Bildet ble også brukt i presentasjonen av artikkelen på Facebook.

Klager er den ene kvinnen på bildet. Hun er personlig trener, og den andre kvinnen hennes kunde. Klager har ingenting å gjøre med ulykken i Mexico, og opplever det som et overtramp at hun ble avbildet.

Bildebruken har skapt et misvisende inntrykk, fremholder hun. Klager opplyser at mange har kjent henne igjen og trodd at det er hennes kunde som døde i den omtalte ulykken. Ifølge klager har journalisten brutt senterets reglement som forbyr å ta bilde av de som trener. Klager mener også at redaksjonen brukte for lang tid på å fjerne bildet fra Facebook.

Dagbladet innrømmer at bildet ikke burde vært publisert, og avisen har derfor beklaget overfor klager.

Avisen mener likevel at bildebruken ikke bryter med god presseskikk. Klager er i bakgrunnen, delvis med ryggen til. Kun en begrenset krets vil kjenne igjen de to kvinnene, argumenterer Dagbladet.

Avisen påpeker videre at det i seg selv ikke utgjør et presseetisk brudd å illustrere en ulykke på et treningssenter i Mexico med et treningsbilde fra Norge. Det kom frem i bildeteksten at ulykken skjedde i Mexico, påpeker avisen. Videre understreker Dagbladet at bildet ble fjernet fra artikkelen sammen morgen som klager tok kontakt, og noen timer senere på Facebook.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) påpeker at det ikke finnes et presseetisk forbud mot å bruke illustrasjonsfoto.

Det er imidlertid avgjørende at pressen er varsomme med å bruke bilder tatt i en annen sammenheng, jf. Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.10. De samme aktsomhetskrav gjelder for bilder som for tekst, jf. VVP 4.12. Bilder som gir et feilaktig inntrykk, kan utgjøre brudd på god presseskikk, og pressen bør opplyse om i hvilken sammenheng bildet er tatt. Ikke minst gjelder dette når alvorlige forhold omtales.

PFU merker seg at det kom klart frem i den påklagede artikkelen at dødsfallet skjedde i Mexico. PFU registrerer også at bildet av klager var plassert i brødteksten, og at bildeteksten antydet at det var fra en annen sammenheng.

Det stod: «På en slik maskin døde kvinnen i Mexico». PFU mener at Dagbladet kunne vært tydeligere på at det var et illustrasjonsfoto.

Utvalget forstår videre at klager uansett ikke ønsket å bli knyttet til omtalen av dødsfallet, men faller ned på at dette ikke utgjør et presseetisk brudd. PFU merker seg også at Dagbladet fjernet bildet samme morgen som klager tok kontakt.

Bildet ble også brukt i avisens publisering på Facebook, og der kom det ikke frem at hendelsen var i Mexico.

Slik PFU ser det, var det tvert imot nærliggende å oppfatte at dødsfallet skjedde i Norge på det avbildede treningssenteret, der klager stod i bakgrunnen. Slik ga bildet et feilaktig inntrykk, og PFU forstår at klager opplever dette som en belastning.

PFU noterer seg at Dagbladet fjernet bildet på Facebook etter gjentatte oppfordringer fra klager. Det veide ikke opp for overtrampet.

Dagbladet har brutt god presseskikk på punkt 4.10 og 4.12 i Vær Varsom-plakaten.

Oslo, 28. september 2022. Anne Weider Aasen, Ellen Ophaug, Ylva Lindberg, Gunnar Kagge, Asle Toje, Ingrid Rosendorf Joys, Stein Bjøntegård.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer