Dagbladet frifunnet

Fotografene og sjefredaktørene i Dagbladet og Aftenposten ble i dag frifunnet for å ha tatt bilder av Veronica Orderud på vei fra rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre fotografer og sjefredaktørene i Dagbladet og Aftenposten er i Nedre Romerike tingrett frifunnet etter at de publiserte bilder av Veronica Orderud på vei fra rettssalen i Nes herredsrett i juni 2001.

Tingretten har behandlet spørsmålet om hvorvidt to fotografer fra Dagbladet og én fra fotobyrået Scanpix, samt redaktørene i Aftenposten og Dagbladet brøt fotoforbudet i domstolloven. De fem ble ilagt forelegg etter at de hadde tatt og publisert bilder av Veronica Orderud under pågripelsen etter at hun var blitt dømt til 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård. Alle nektet å vedta forelegget, og onsdag ble de frifunnet i tingretten.

Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, la i retten ned krav om erstatning på 100.000 kroner fra Aftenposten og Dagbladet, men fikk ikke medhold. Det fikk heller ikke aktor, politiadvokat Kåre Kalvå, som la ned påstand om at foreleggene mot de fem ble oppretthold.

Staten ved Justisdepartementet må dessuten betale saksomkostningene for de fem på 100.000 kroner.

I dommen har retten blant annet lagt vekt på kjennelsen i Høyesterett i mai i år der Kåre Valebrokk og TV 2 ble frifunnet for brudd på domstolloven etter at TV 2 filmet en av de tiltalte i Baneheia-saken umiddelbart etter domsavsigelse i saken.

NTB