Dagbladet gratulerer med ny ekteskapslov

Endelig er det slutt på diskrimineringen av homofil kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAG SØRGER Stortinget for at Norge blir det sjette landet i verden som innfører felles ekteskapslov. Den nye loven sikrer juridisk trygghet og like rettigheter også for kjærlighet mellom personer av samme kjønn. 

Barn av homofile sikres nå de samme rettighetene og den samme forutsigbarhet som alle andre norske barn. Homofile kan bli vurdert som adoptivforeldre og lesbiske får mulighet til å få assistert befruktning i Norge.

DEN GAMLE ekteskapsloven var diskriminerende. Nå blir loven lik for alle. Det blir ordnede forhold. Det er grunn til å juble, flagge og drikke minst tre glass champagne.

Loven er spesiell også fordi den var det eneste punktet i Soria-Moria-erklæringen der Senterpartiet var fristilt, og det var dermed ikke opplagt at det skulle bli flertall. Arbeidet med å få loven igjennom har vært preget av effektive tverrpolitiske allianser, godt strategiarbeid og mange samtaler med enkelte stortingsrepresentanter.

Onsdag 6. august er det 15 år siden partnerskapsloven trådte i kraft. Den var også en milepæl. Både partnerskapsloven og felles ekteskapslov er kjempet fram av homofile politikere, homoorganisasjonene og ikke minst av modige enkeltmennesker.

FOR ELDRE homofile må det være en spesiell dag i dag. De var tvunget til å leve i skjul, de ble behandlet som en pariakaste, de var ofte livredde. I dag er homofile inne i A4-familielivet med barn, bikkje og stasjonsvogn - hvis de vil.

Høyre, Ap, Venstre og SV partiprogramfestet den nye loven. At støtten til loven er så bred er selvsagt viktig. Likevel håper Kristelig Folkeparti å stoppe deler av loven i siste øyeblikk, ved å tvinge alle stortingsrepresentantene til å stemme. Der i gården slutter man aldri å håpe på mirakler. May-Helen Molvær Grimstad (KrF) håper på drahjelp fra utbrytere i flere partier.

Måten hun uttrykte seg på i «Politisk kvarter» i NRK i morges antydet at det er mange representanter som egentlig er mot loven, men som tvinges med partipisken. Det er ikke tilfelle. Krampetrekningene framstår som smålig hersketeknikk.

ENESTE MALURT i begeret er derimot at helsepersonell trolig vil kunne reservere seg mot å bidra til kunstig befruktning av lesbiske i den nye ekteskapsloven. Senterpartiet vil støtte dette forslaget fra opposisjonen. Dermed kan diskrimineringen i praksis fortsette på dette området.

RETT TIL Å ELSKE: Loven er en seier for kjærligheten, skriver Trude Ringheim. Foto: AFP/SCANPIX
RETT TIL Å ELSKE: Loven er en seier for kjærligheten, skriver Trude Ringheim. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

En god effekt er uansett at vi forhåpentlig får langt færre offentlige debatter om homoekteskap. Vi slipper å høre igjen og igjen, på autopilot, at ekteskapet er en institusjon som bare bør være forbeholdt mann og kvinne, fordi det alltid har vært sånn. Vi slipper forhåpentlig også å høre mer fra fundamentalistiske homomotstander og aksjonen «Bevar ekteskapet».

Den nye ekteskapsloven utløser takknemlighet og stolthet, blant homofile og heterofile. Det blir mange små og store homofester Norge rundt i kveld. Men det skulle selvsagt bare mangle at vi omsider fikk felles ekteskapslov.

SOM EN moderne, likestilt og rettighetsbasert nasjon kunne vi ikke leve med urasjonell, gammeldags forskjellsbehandling. I Norge har vi rett til elske den vi vil. Og det er jo rett og slett fantastisk at mange finner noen å elske, og å være familie sammen med. 

Loven er en seier for kjærligheten.

Gratulerer!

Dagbladet gratulerer med ny ekteskapslov