DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

«Krabbekrigens ofre»

- Dagbladet har avdekket elendige forhold

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) reiser spørsmål i Stortinget om Dagbladets avsløringer.

Torgeir Knag Fylkesnes viser i sin interpellasjon til reportasjeserien «Krabbekrigens ofre» i Dagbladet som har avdekket svært kritiske arbeidsforhold for sjøfolk som har drevet fangst etter snøkrabbe i Barentshavet.

Les alle sakene i Dagbladet serie «Krabbekrigens ofre» her!

Han skriver: «Dagbladet har avdekket elendige forhold på fiskebåter som blant annet høster i norsk økonomisk sone. Fra Kystvakta, Kystverket og Fiskeridirektoratet hører vi at dette er et utbredt problem som myndighetene verken har kapasitet eller ofte ikke regelverk til å ta tak i.»

- Må spise agn

Knag Fylkesnes vil ha svar på sine spørsmål av fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) krever svar fra fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) krever svar fra fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV-representanten viser til historier hvor fiskere må spise agn for å holde seg i live, hvor det er knapt med ferskvann.

- Kystvakta som skal håndheve reglene i norske farvann, har svært begrenset kapasitet med bare ett skip for hele Barentshavet, som dessuten har vært uten helikoptre lenge.

- Norge er en av de fremste havnasjonene i verden, og har både interesse av og plikt til å komme denne kyniske delen av fiskeriflåten til livs.

Torgeir Knag Fylkesnes vil vite hva statsråden vil gjøre med problemet.