– Dagbladet har ryddet plass for New Age

Forsker mener de nyreligiøse kan takke avisa for framgangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter de siste ukenes rabalder rundt prinsesse Märthas engleskole tar nå en av landets fremste forskere på nyreligiøsitet, Arild Romarheim, bladet fra munnen. Ifølge førsteamanuensen ved Menighetsfakultetet (MF) ser vi nå en oppblomstring av okkultisme og New Age – delvis på grunn av Dagbladet og Human-Etisk Forbund.

– Kirken taper kampen

Romarheim, som uttaler seg i dagens utgave av Vårt Land, sier til den kristne avisa at kirken er i ferd med å tape kampen om den norske folkesjela, og at Märtha har mange meningsfeller i befolkningen.

– Prinsessens tro omfatter «halve kongeriket». Siden 70-tallet er nyreligiøsiteten gått fra å være et randfenomen til å bli mainstream-oppfatninger i folket, sier forskeren, som mener sekularismens forkjempere – først og fremst Dagbladet og Human-Etisk Forbund – har gitt nyreligiøsiteten vind i seilene – paradoksalt nok.

– De har kjempet for et religionløst samfunn, men har egentlig ryddet plass for okkultisme og New Age. De har levd på ideen at et religionløst samfunn er en valgmulighet, men det er det ikke. For når man fjerner kristendommen som kulturgrunnlag, er det bare å vente på neste religion. Denne sekularistiske naiviteten topper seg i kampen mot KRL-faget, sier Romarheim til Vårt Land.

– Paradoksalt

Forskeren synes det er paradoksalt at Dagbladet på kommentarplass har vært svært kritiske til Märthas planer om engleskole og de nyreligiøse trendene i samfunnet.

– Man gir kirken en rett høyre, all religion skal bort. Samtidig har Dagbladet selv vært det viktigste markedet for nyreligiøsiteten gjennom flere tiår, med ei fast annonseside for spåtjenester og healing. Seinest søndag var det en helsides annonse om engler, sier Romarheim, som peker på at nyere sosiologi avviser det religionsløse samfunn som en reell mulighet.

NYRELIGIØS: Prinsesse Märtha Louise. Foto: Scanpix
NYRELIGIØS: Prinsesse Märtha Louise. Foto: Scanpix Vis mer

Overfor Vårt Land spår førsteamanuensen en stadig mer utbredt New Age-preget åndelighet, før behovet for en autoritær religion atter melder seg – muligens islam eller katolisismen.

– Dette er en sosiologisk prosess. Etter noen år med tolerant New Age-preget åndelighet vil det bli et desperat behov for autoritære religioner. Da kan alt skje, sier Arild Romarheim.

– DAGBLADET I PARADOKSAL SITUASJON: Førstaamanuensis Arild Romarheim ved Menighetsfakultetet (MF) mener Dagbladet, som sekularistisk spydspiss, i virkeligheten har ryddet grunnen for nyreligiøsitet i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer