Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet i Saddams seng

Marinesoldatenes ørkenstøvler tråkker over persiske tepper og marmor i palasset i Tikrit, Saddams fødeby. Selv prøver jeg ut presidentens seng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIKRIT (Dagbladet): - Det føles som å være på besøk i djevelens hus, men djevelen er ikke hjemme, sier Avila, født i Mexico, men sersjant i det amerikanske marinekorpset.

Urørte statuer

Marinekorpset kontrollerer Saddam Husseins palass og sentrum i Tikrit, men presidenten og familien hans har forsvunnet. En statue av Saddam høyt til hest dominerer fortsatt torget.

Tikrit er den eneste byen i Irak jeg har besøkt der statuer og bilder av Saddam står urørte. Heller ikke palasset hans er ødelagt. Menige amerikanske soldater rusler rundt og knipser bilder av hverandre mens de poserer blant all luksusen.

Vegger og tak er av marmor og utskåret edeltre nok til å utrydde en liten regnskog. Det er forgylte vaser og krystall så langt øyet rekker.

- Det føles som å besøke Ørneredet til Hitler etter den annen verdenskrig, kommenterer en av soldatene.

Perfekt utsikt

Jeg sjekker soverommet, men ingen har gjemt seg, verken under dobbeltsenga eller i garderobeskapene. Mens jeg er der prøver jeg senga til Saddam. Den er litt vel myk, men utsikten over Tigris fra soveromsbalkongen er perfekt. Om palasset er tomt og Saddam forduftet, er tilhengere hans rett utenfor bykjernen. Han brukte de arabiske stammene i området rundt Tikrit til å undertrykke de andre befolkningsgruppene, blant annet kurderne. De arabiske stammefolkene har mest å tape på Saddams fall, og utenfor Tikrit pågår harde kamper mellom arabiske stammekrigere og bander med kurdiske plyndrere. Amerikanske styrker er helt fraværende.

Skudd og bilbomber

På vei inn til byen ble bilen min beskutt, men en sheik forhandlet oss gjennom stammeområdet. I den siste veisperringen bryter det likevel ut en krangel mellom forskjellige stammefolk, bevæpnet med raketter og automatgeværer. De er uenige om de skal slippe oss gjennom eller ikke, men gir etter.

Da vi ruslet rundt i palasset fortalte sersjant Avila om hvordan han ble tvunget til å drepe to menn som nylig åpnet ild mot ham og en kollega på kloss hold. Kollegaen ble truffet i brystet. Angriperne hadde syriske pass og var leid inn av Saddam. På vei ut fra Tikrit blir min avreise forsinket fordi en bilbombe må desarmeres i en bil som er parkert bak min egen.

- Folkene hans utfører fortsatt ordrene Saddam ga før han forsvant, sier Avila.

- Saddam har kanskje tapt krigen, men amerikanerne har ikke vunnet den før Saddam er død, forteller en bonde meg.

- Hver natt ligger jeg våken og tenker på Saddam. Jeg er fortsatt redd ham. Jeg vil ikke få ro før jeg ser liket hans, sier bonden.

Henrik Hovland er forfatter og skribent. Han er i de kurdiskkontrollerte områdene og følger krigen for Dagbladet.

TETT PÅ SADDAM: Dagbladets Henrik Hovland prøvde ut Saddam Husseins seng i det forlatte presidentpalasset i Tikrit. Litt vel myk, er dommen.
EKSKLUSIVT: Veggene i Saddams plass er dekket med utskåret edeltre nok til å utrydde en liten regnskog.
FRITT FRAM: Det er bare å spasere rett inn i palasset og forsyne seg med presidentens TV.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media