DELEs I SOSIALE MEDIER: Denne videoen med Nicaraguas politisjef Francisco Díaz og generalinspektør Jaime Antonio Vanegas Vega (t.v.) har skapt stort engasjement i sosiale medier i Nicaragua. Video: Henning Lillegård, Reporter: Halldor Hustadnes Vis mer Vis me... Vis mer

Eksklusivt Dagbladet-intervju med politisjefen vekker oppsikt i Nicaragua

Dagbladet-intervju vekker oppsikt: - En tilståelse fra politisjefen i Nicaragua

- Har gitt et enormt bidrag til den uavsluttede etterforskningen i Nicaragua etter massakren i 2018.

I et intervju med Dagbladet publisert 2. februar sa Nicaraguas politisjef Francisco Díaz at «frivillig politi» ble brukt til å slå ned demonstrasjoner i fjor, sammen med profesjonelt politi i skjulte operasjoner.

Nå vekker intervjuet og et tilhørende videoopptak oppsikt i Nicaragua.

Særlig videoen har ført til skarpe reaksjoner:

- I virkeligheten er dette en tilståelse fra den øverste politisjefen, mener generalsekretær Marcos Carmona i menneskerettighetsorganisasjonen CPDH ifølge TV-kanalen og nettstedet Vos TV .

- Skal ha uniform

Flere titalls mennesker ble drept i demonstrasjonene som begynte 18. april i fjor. De ble opptakten til et opprør som har kostet minst 325 mennesker livet.

- FRIVILLIGE OG PROFESJONELLE: - Ikke alle sammen var frivillig politi, men også våre profesjonelle politifolk, sa politisjef Francisco Díaz til Dagbladet om hvem politiet satte inn mot demonstranter i Nicaragua i april i fjor. Uttalelsene har skapt oppstuss i Nicaragua. Foto: Henning Lillegård
- FRIVILLIGE OG PROFESJONELLE: - Ikke alle sammen var frivillig politi, men også våre profesjonelle politifolk, sa politisjef Francisco Díaz til Dagbladet om hvem politiet satte inn mot demonstranter i Nicaragua i april i fjor. Uttalelsene har skapt oppstuss i Nicaragua. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty sto politiet og sivilkledde, regjeringslojale grupper bak det meste av volden - noe politiet har avvist.

Nå mener forfatteren og journalisten Fabián Medina i storavisa La Prensa at Francisco Díaz i Dagbladets intervju har avslørt politiets egentlige rolle.

«Uten å ville det, har politisjef Francisco Díaz gitt et enormt bidrag til den uavsluttede etterforskningen i Nicaragua etter massakren i 2018», skriver han.

Han mener politisjefens uttalelser om at «frivillige politifolk» ble satt inn mot demonstrantene sammen med profesjonelt politi i skjulte operasjoner er en avgjørende innrømmelse.

«Det betyr at det finnes registre med navnene på dem som deltok», skriver Medina.

- Infiltrert av politiet

PRYDET GRENSA: Dette bildet av Nicaraguas presidentpar Daniel Ortega og Rosario Murillo prydet grensa til Costa Rica fram til 1. desember i fjor. Foto: Henning Lillegård
PRYDET GRENSA: Dette bildet av Nicaraguas presidentpar Daniel Ortega og Rosario Murillo prydet grensa til Costa Rica fram til 1. desember i fjor. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I intervjuet, som ble gjort den 30. november, forsvarte Díaz at både politiets egne, sivilkledde folk og sivilkledd, såkalt «frivillig politi» opptrådte med finlandshetter.

Mens Díaz mente dette er i tråd med loven, påpeker andre blant annet at det «frivillige politiet» ifølge loven skal være kledd i uniform.

- Ikke alle sammen var frivillig politi, men også våre profesjonelle politifolk, sa Díaz, og forklarte at de sistnevnte var politiagenter i «skjulte operasjoner».

Begge deler har skapt indignasjon i Nicaragua.

- Drepte folket

Tirsdag for ei knapp uke siden begynte Dagbladets video å gå «viralt» i Nicaragua. Siden da har saken blitt sitert av medier i Nicaragua og en rekke andre latinamerikanske og spansktalende land.

- Det han [Díaz] innrømmer er at de er en slags kriminelle, fordi det var de som drepte folket i Nicaragua, siteres generalsekretær Marcos Carmona i CPDH i flere medier.

Han mener at det burde åpnes en rettsprosess mot politiet og de paramilitære gruppene «som de i dag innrømmer er politiet selv», for å ha kostet over 300 nicaraguanere livet.

- I virkeligheten er dette en tilståelse fra den øverste politisjefen, siteres Carmona.

I intervjuet med Dagbladet sa politisjef Francisco Díaz derimot at han ikke har brutt noen menneskerettigheter.