Dagbladet: Jens vant knepent

Men både statsministeren og utfordreren roter seg bort i klisjeer, mener Dagbladets valgpanel.

BUNNOPPGJØR: Småpartiene vinner når Jens og Erna diskutere klima, mener Dagbladets valgpanel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BUNNOPPGJØR: Småpartiene vinner når Jens og Erna diskutere klima, mener Dagbladets valgpanel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Høyre og Arbeiderpartiet diskuterer klima, er det småpartiene som vinner debatten. Både statsministeren og utfordreren roter seg bort i klisjeer og makter ikke synliggjøre noen særlige forskjeller mellom dem. Dette var en svak debatt og en knepen seier.


Statsminister Jens Stoltenberg (Ap):

Hovedbudskap: Det er bruk av oljepenger som skaper oljeavhengighet. Ser det ikke som noe stort problem at Norge har en olje- og gassnæring som gir enorme inntekter. Viser til at det har vært en stor vekst i norsk økonomi de siste åtte årene også i andre næringer, som i maritim sektor. Regjeringen har lagt fram tiltak mot todelingen i norsk økonomi for å stimulere andre næringer. Det viktigste er å ikke bruke for mye oljepenger - og å ikke slippe Frp til i regjering.  

Vår vurdering:  Snur debatten om oljedominert økonomi til debatt om ansvarlig pengebruk og handlingsregelen, Stoltenbergs yndlingstema. Vender ethvert spørsmål mot Erna Solberg og hennes svake punkt i økonomisk politikk, samarbeidet med Frp. Kan temaene i detalj, tøff, polemisk, opptrer som en opposisjonspolitiker. Likevel en kjedelig og noe reprisepreget utgave av Stoltenberg. NRK fikk ikke fram det beste i statsminsiterkandidatene i denne korte og temabegrensede duellen. Vinner duellen fordi han er litt mer konkret enn sin motkandidat.

Sitatet:  «Jeg lever bare fire år om gangen (svar på spørsmål om økt skatt).»

Konklusjon:

 

Statsministerkandidat Erna Solberg (H):

Hovedbudskap: Norge er blitt mer oljeavhengig under Arbeiderpartiet. Vi har for dårlige rammebetingelser for forskning og framtidsrettede arbeidsplasser. Det er langt på vei konsensus rundt klimapolitikken.

Vår vurdering: God når hun arresterer statsministeren på at han «lever fire år om gangen» og når hun presiserer at det faktisk er klimaforliket som er hovedgrunnen til at klima ikke er en viktigere valgkampsak. Men lykkes ikke i å få fram vesentlige forskjeller eller utvise særlig engasjement rundt klimasaken, og lirer av seg for mange floskler om kraftsatsing på kunnskap uten å komme med konkret innhold - selv om hun fikk muligheten. Hun påsto at Høyre er villige til å gå lenger enn klimaforliket, men var lite konkret. Det kan jo skyldes at hennes støttepartier langt ifra er enige på dette punktet.

Sitatet: «Nå har jeg faktisk hatt ett klimautspill i denne valgkampen. Det er visst noen som tror at jeg ikke snakker om klima, men.»
Konklusjon:

 


Dagbladets valgpanel består av politisk reporter Kirsten Karlsen, politisk redaktør Marie Simonsen, og leder av Dagbladets samfunnsavdeling Martine Aurdal.