Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet-journalist feiret med hjernepris

En dramatisk rideulykke var opptakten til at Jorun Gaarder ble journalist.

FEIRET: Dagbladets helsejournalist Jorun Gaarder ble i formiddag feiret med pris av Hjernerådet. Her sammen med Aud Kvalbein leder i Hjernerådet.

 Foto: Lars Eivind Bones
FEIRET: Dagbladets helsejournalist Jorun Gaarder ble i formiddag feiret med pris av Hjernerådet. Her sammen med Aud Kvalbein leder i Hjernerådet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I dag ble Dagbladets egen journalist Jorun Gaarder (41) hedret med prisen som Årets hjernehelsejournalist. Dette er en pris som Hjernerådet innførte i fjor med ønske om å verdsette journalister som jobber med hjernehelse.

- Jorun er en fremragende helsejournalist. Det er veldig stas at hun blir anerkjent gjennom en slik utmerkelse. Med sitt enorme kildetilfang sørger hun for at Dagbladet er helt i front med siste nytt fra forskning rundt folkesykdommene i Norge - og Jorun er et levende bevis på at systematisk jobbing gjennom mange år gir resultater, konstaterer avisas ansvarlige redaktør Alexandra Beverfjord.

I 2018 gikk prisen til Helene Sandvig for NRK serien «Helene sjekker inn» og boka om farens demens «Et langsomt farvel.»

- Det er veldig gøy å vinne. Som helsejournalist er det fint å være en del av en redaksjon som Dagbladet, som prioriterer helsestoff høyt. For meg betyr en pris som hjernehelsejournalist litt ekstra mye. Min vei inn i journalistikken var nettopp på grunn av hjernen, sier Gaarder.

Hjernerådet samler brukerorganisasjoner og fagmiljø som jobber med hjernen og hjernesykdom - og har via brukerorganisasjonene ca. 150 000 enkeltpersoner som medlemmer.

Måtte omskolere seg

Gaarder har vært ansatt i Dagbladet og dekket helsestoff i sju år, og ble ferdig med journalistutdannelsen ved Høgskolen i Oslo i 2011. Før dette hadde hun et ganske annerledes yrke:

- Jeg jobbet som jockey på Øvrevoll Galoppbane. I 2005 ble jeg utsatt for en ulykke. Hesten min falt, og jeg fikk hjerneblødning som førte til såkalt høyresidig synsfeltutfall - som gjorde at jeg måtte slutte som jockey. Det går ikke an å ri galoppløp når du bare ser halvparten av hestene som er i feltet. Da fikk jeg mulighet til å forfølge journalistdrømmen, og omskolerte meg til det, sier hun.

- Hvorfor nettopp journalistikkyrket?

- Journalistikk var litt barndomsdrømmen. Jeg liker å møte mennesker, og personlige historier fascinerer meg. Ord er et kraftfullt våpen, og det har potensial til å endre samfunnet til det bedre. Det er det fantastisk å kunne være med på.

NB! STERKE BILDER: Operasjonen Knarud skal gjennom kalles Deep Brain Stimulation (DBS), og går ut på å operere inn elektroder i hjernen. Klipp: Madeleine Liereng. Video: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

- Imponert

Aud Kvalbein, daglig leder i Hjernerådet, sier de er svært imponert over Gaarder.

- Jorun er en svært produktiv helsejournalist. Hun har skrevet om et vidt spekter av temaer, men har også en solid samling om hjernen. Her har hun blant annet dekket temaer om demens, hjerneslag og depresjon, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media