Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dagbladet lar seg bruke av Bhatti

Parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet gikk til angrep på Dagbladet fra Stortingets talerstol i dag.

ARFAN BHATTI:  Her fotografert sammen med sin advokat John Christian Elden utenfor Ullersmo fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
ARFAN BHATTI: Her fotografert sammen med sin advokat John Christian Elden utenfor Ullersmo fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Jeg er selvfølgelig prinsipielt for ytringsfrihet, men all frihet bør brukes med klokskap. Jeg er usikker på klokskapen til Dagbladet når de valgte å trykke den respektløse Muhammedtegningen, sa Trygve Slagsvold Vedum i interpellasjonsdebatten om ytringsfrihet, i Stortinget i dag.

- Ekstreme krefterSlagsvold Vedum henviste til at Dagbladet onsdag 3. februar trykket en tegning som det var linket til fra Facebook-siden til Politiets sikkerhetstjeneste, som illustrasjon til en nyhetssak om linken. Tegningen viste profeten Muhammed som gris.

- Det var et ekstra bidrag her hjemme til å høyne temperaturen. Vi trengte ikke det nå, vi trenger at alle aktører demper seg og ser at ingen opererer i et vakuum. Det illustreres til fulle av at det nettopp er en tidligere terrormistenkt som har vært Dagbladets allierte. Jeg mener at norsk ungdom fortjener bedre enn å bli utnyttet i et slikt spill, sa Senterpartiets parlamentariske leder fra Stortingets talerstol.

Etter debatten i salen sier Slagsvold Vedum til Dagbladet at han mener avisas grunnlag for nyheten var ekstremt tynt.

- Det gjaldt en fjern lenke til en tegning fra PSTs side på Facebook, og Dagbladet lot seg bruke av Bhatti og av krefter som ikke ønsker dialog. Bhatti har i hvert fall ikke framstått som en som ønsker rolig dialog, så jeg mener Dagbladet lar seg bruke av ekstreme krefter.

- Redaktøren bestemmerUtenriksminister Jonas Gahr Støre var i Stortinget for en interpellasjon fra Dagfinn Høybråten (KrF) til utenriksministeren om status for trosfriheten internasjonalt. Støre understreker at det er redaktørens rett og ansvar å bestemme hva avisa vil trykke.

Støre sier likevel til Dagbladet at det redaktøren har uttalt i ettertid tyder på at man ikke har vært helt klar over historien bak den trykte tegningen. Tegningen er den samme som den russisk-jødiske immigranten Tatiana Susskind i 1997 hengte opp på flere steder i den palesinske byen Hebron. Susskind ble fengslet og tegningen brukt som begrunnelse for både opptøyer og selvmordsangrep.
- Denne saken illustrerer at man må tenke grundig gjennom hva man trykker, før man setter det på trykk.

Støre fikk i går ettermiddag besøk på sitt kontor fra to representanter fra Islamsk Råd, som uttrykte uro over situasjonen. Han forteller at han også har fått forespørsler fra andre land om dette er norsk politikk.
- Vi må da gjenta, som vi har sagt tidligere, at vi ikke kan assosieres med den ytringen. I Norge er det redaktører som bestemmer hva som skal stå i avisene.

- Fornuftig holdning- Jeg tar avstand fra konklusjonene til både Slagsvold Vedum og Støre, både når det gjelder Dagbladets redaksjonelle arbeid og i forhold til denne konkrete tegningens betydning, sier konstituert sjefredaktør Lars Helle.

Han viser til at historikken fra Hebron er omdiskutert, og tviler på at det er historikken bak tegningen som har utløst reaksjonen på trykkingen. Sjefredaktøren er likevel ikke bare kritisk til uttalelsene:

- Utenriksministeren har en prinsipiell, god holdning til ytringsfrihet og redaktøransvar, som andre politikere godt kan la seg inspirere av.

KRITISK: Senterpartiets parlamentariske leder Trygve M. Slagsvold Vedum (SP) mener Dagbladet burde latt være å trykke Muhammed-tegningen 3. februar. Foto: Knut Falch/ SCANPIX
KRITISK: Senterpartiets parlamentariske leder Trygve M. Slagsvold Vedum (SP) mener Dagbladet burde latt være å trykke Muhammed-tegningen 3. februar. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!