BEST TREFF: I valgomaten hos Dagbladet er Trygve Slagsvold Vedums Sp det partiet flest får best treff med. Her svarer han på spørsmål fra velgere og programledere i Dagbladets valgbod. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis merVis merVis ... Vis mer Vis mer

Dagbladet-leseren: Dette er valgets viktigste saker

Dagblad-leseren er opptatt av skole og innvandring, vil skattlegge de rike tøffere, men beholde den omstridte K- en i KRLE. Det viser svarene fra Dagbladets valgomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En uke før valget har Dagbladets valgomat blitt kjørt 335 000 ganger. Antallet kjøringer stiger dag for dag, mange er kanskje fortsatt usikre på hva de skal stemme i valget på mandag?

Valgboden i dag

Valgforsker Johannes Berg vil fortelle mer om resultatene fra valgomaten i Dagbladets valgbod klokka 12.50 i dag.

13.30 er det likestillingsdebatt med Solveig Horne (Frp) og Anniken Huitfeldt (Ap).

14.00 - Personlighetstest: Eivind Trædal (MDG).

I valgomaten blir en presentert for 25 forskjellige politiske påstander, og ut fra egne svar får en til slutt opp hvilket partis politikk som samsvarer best med dette.

Svarene sier også noe om hva folk er opptatt av i valgkampen.

- Det gir et stemningsbilde fra valgkampen. Det viser hvilke saker som engasjerer og hvilke saker som er viktige for folk, men det er viktig å ha i bakhodet at dette ikke er en vanlig meningsmåling med et representativt utvalg, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning som har vært med å utvikle testen sammen med Dagbladet.

Makstall for elever

Skole og innvandring er to temaer som engasjerer.

Det spørsmålet aller flest har markert som viktig for seg, er spørsmålet om det bør være et maksimumstak for antall elever per lærer.

86,8 har oppgitt at de er helt enig eller ganske enig i at det bør være et makskrav, men også av de som er mot et slikt krav er det mange som sagt at spørsmålet er viktig.

- Skole er et spørsmål som mange ofte oppgir som viktig for hvilket parti de stemmer, det kan se ut som det er slik i dette valget også, sier Bergh.

Dernest følger spørsmålet om Norge bør melde seg ut av NATO og heller satse på nordisk forsvarsallianse.

VALGOMAT: Dagbladets egen valgomat er tatt over 350 000 ganger. Valgforsker Johannes Berg forklarer hvordan Sp er det partiet som kommer best ut på valgomaten. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Her er det de som ikke ønsker at Norge skal melde seg ut av Nato, som oppgir det som viktig, sier Bergh.

Ut fra svarene er det tung støtte til fortsatt NATO-medlemskap. 76 prosent er for, mens bare 7 prosent er mot, mens 17 prosent ikke har noen mening om spørsmålet.

Blant Dagbladet leserene er det også et klart flertall for å innføre et gratis skolemåltid for alle skolebarn. 70 prosent sier de er for dette, men spørsmålet får ikke like høyt score på viktighet som maksgrensen for elever.

Splittet om innvandring

I valgomaten må en også oppgi sin mening om to spørsmål knyttet til asyl. Begge disse scorer høyt på betydning hos folk.

- Innvandringspolitikk er noe som er viktig og blir diskutert mye i Norge, men som gjerne ikke kommer på topp når folk skal si hva som er utslagsgivende for deres valg. Men det har definitivt noe å si for mange, sier Bergh.

Ut fra valgomatsvarene er folk splittet.

DEBATT: At innvandringsdebatten engasjerer i Norge, viser ikke minst denne debatten mellom Trond Giske (Ap) og Sylvi Listhaug (FrP)i Dagbladets valgstudio. Vis mer Vis mer Vis mer

- Få er helt enig i at asylinnvandringen til Norge bør stoppes, men det er forholdsvis mange som er uenig i at asylpolitikken bør mykes opp. Svarene heller i restriktiv retning, sier Bergh.

55 proset oppgir at de er uenig i en oppmykning på asylfeltet.

At de rikeste bør betale mer skatt, er også et spørsmål som opptar mange.

- Det kommer opp som omtrent like viktig som asyl. Det er i først og fremst de som er enig i utsagnet som markerer det som viktig, sier Bergh.

Et stort flertall av de som har tatt testen - hele 70 prosent - er helt eller delvis enig i at de rikeste må betale mer.

Vil verne Lofoten

Også vern kontra oljeutvinning er noe mange sier er viktig, både for de som mener en bør verne naturområder mot oljeboring og de som vil bore.

26 prosent sier seg enig i at oljenæringen bør fases ut innen 15 år, og ingen nye letearealer lyses ut. 60 prosent er uenige .

For sårbare områder som Lofoten, Vesterålen, Senja, er det derimot flertall for vern. 54, 1 prosent støtter dette.

I en undersøkelse som i motsetning til valgomaten var representativ, som Ipsos gjennomførte for Dagbladet i sommer, svarte 44 prosent at de var villige til å la noe av oljen bli liggende for å spare miljøet.

Øl i park minst viktig

Øl i parken er derimot ikke så viktig for folks partivalg.

- Om det bør være lovlig å drikke øl i parken er det spørsmålet som færrest oppgir som viktig, sier Bergh.

Mer overraskede er det kanskje at svært få markerer spørsmålet om eggdonasjon bør tillates og om Norge bør boikotte Israel som viktig for seg.

- Det ser ut som det er mange som har en nøytral holdning til dette, eller det er noe de ikke har tenkt så mye på og har noen mening om, sier Bergh.

Flest treff for Senterpartiet

Hvis resultatet av valgomaten hadde gitt fordelingen på Stortinget, hadde dette sett ganske annerledes ut enn i dag.

Senterpartiet er det partiet flest får best treff med. 25 prosent får opp dette som det best egnede alternativet.

Selv om Sp ligger an til å gjør et godt valg, ligger de til sammenlikning på 11 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene i september.

Igjen minner Bergh om at dette ikke er en vanlig meningsmåling.

- Dette sier mer om hvem som tar testen og hvem som er Dagbladets lesere på nett. Ut fra svarene deres er det en helning mot venstresiden i norsk politikk. Det ser en blant annet i dette om de rike bør betale mer skatt, sier han.

I tråd med dette er det SV som etter Sp gjør det best, 23 prosent får best treff med partiet.

Arbeiderpartiet er minst av de rødgrønne partiene i valgomaten med 13 prosent.

Av de borgerlige partiene er det Frp flest får opp som riktig parti med 11,6 prosent. 6,7 prosent får samsvar med Venstre, 5,3 prosent med KrF, mens bare 4,3 prosent får opp Høyre.

Vippepartiet De Grønne kommer opp for 6,1 prosent.

Sp tjener på K-en

En av grunnene til at Sp gjør det så godt, tror Johannes Bergh, er at 43,6 prosent i testen svarer at K-en for «kristendom» i KRLE-faget bør beholdes.

- Det er mange som havner på venstresiden, men dette er et spørsmål der Sp skiller seg fra resten av venstresiden ved at de vil beholde K-en, mens Ap og SV vil fjerne den, sier Bergh.

At 32 prosent vil skyte mer ulv i Norge, er også med på å vippe svarene over i favør av Sp, mener Bergh, selv om en større gruppe, på 41,5 prosent, ikke ønsker dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer