SKJEMMES: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte, Younes Ouizad. Dagbladet har møtt faren og broren hans, som snakker ut om skammen og forferdelsen etter å ha hørt hva sønnen er siktet for. Foto: John Terje Pedersen /... Vis mer

Marokko-drapene

Dagbladet møtte drapssiktedes far:
- Jeg skammer meg

Drapssiktede Younes Ouizad fortalte familien at han hadde et viktig oppdrag, før han forsvant. Nå snakker familien ut om skammen de bærer med seg.

MARRAKECH/OSLO (Dagbladet): Sammen med en lokalkjent student og kameramannen som var først på drapsstedet i Atlas-fjellet, banket Dagbladet fredag på dørene til fire av de som er pågrepet for den urovekkende handlingen, som opptar hele Marokko.

Drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24).

I et trangt og folketomt smug i en boliggate i bydelen Azzouzia, en snau halvtime utenfor sentrum av Marrakech, ringer vi på døra der både Younes Ouizad (27) og resten av familiens navn står på ringeklokka.

- I sjokk

Ingenting skjer de første ti minuttene. Så åpner en ung kvinne utgangsdøra på gløtt. Hun blir forklart av Dagbladets hjelpere hva det dreier seg om, og hun forsvinner inn igjen. Etter nye ti minutter kommer en ung mann på 31 år, som er bror til drapssiktede Younes. Etter hvert forklarer han via studenten på sitt arabiske morsmål:

- Vi er helt i sjokk alle sammen. Bror var en helt normal og kjekk kar, fram til for noen måneder siden. Det sier hele nabolaget, vi står samlet i skammen og kampen mot det som har skjedd.

UTENFOR HJEMMET: Dagbladet snakker med broren til drapssiktede Younes Ouizad, som står med ryggen til i hvit jakke. Han ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde som kan identifisere ham. Foto: John Terje Pedersen
UTENFOR HJEMMET: Dagbladet snakker med broren til drapssiktede Younes Ouizad, som står med ryggen til i hvit jakke. Han ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde som kan identifisere ham. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Han forteller om sin bror:

- Vi har jobbet sammen som malere i mange år. Han gikk bare tre år på skole som liten, og har alltid vært veldig arbeidssom og grei overfor alle. Her inne sitter kona og en datter på tre år og skjønner heller ikke hva som har skjedd.

Om hva som skjedde, sier broren:

- Det kom noen fremmede inn i strøket her for noen måneder siden. De så helt normale ut, som alle oss andre, uten noen IS-bekledning eller noe sånt. De har tydelig påvirket min bror, han ble som hjernevasket etter høytiden for fire måneder siden.

«SKAMMER SEG»: Familien til Younes Ouziad, helt til venstre på bildet, sier til Dagbladet at de skammer seg over det som har skjedd. Foto: Skjermdump
«SKAMMER SEG»: Familien til Younes Ouziad, helt til venstre på bildet, sier til Dagbladet at de skammer seg over det som har skjedd. Foto: Skjermdump Vis mer

31-åringen forteller at broren sluttet å jobbe med ham. Forklaringen var at han hadde fått en ny jobb, men han ville ikke fortelle hva det var.

- Hadde jeg visst at det hadde noe med IS å gjøre, ville jeg og alle andre her i strøket varslet politiet. Vi er et sammensveiset nabolag som bare vil ha fred og fordragelighet, sier han og fortsetter:

- Så skjedde det noe rart forrige onsdag, fire-fem dager før kvinnene ble funnet drept. Da sa bror at han ble borte noen dager. Han hadde et viktig oppdrag, men sa at han ikke kunne fortelle hva det var. Siden har vi ikke sett mer til ham.

PÅGRIPELSER: Til sammen tretten personer er nå pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til Marokko-drapene: Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer

- Jeg skammer meg

Seks dager etter at broren forlot familien, dukket politiet opp på døra.

- De sier ikke hvorfor de kommer, bare at de skal ransake rommet til bror og hans familie. De tok med seg alt, bilder og PC, men sa ikke hvorfor. Så skjønte vi det dagen etterpå. Da oppdaget vi på sosiale medier at han var etterlyst for det forferdelige som skjedde i Imlil. Dagen etter fikk vi beskjed om at han var pågrepet.

- Hvordan møter du dagliglivet nå?

- Det er tungt å møte arbeidskolleger, venner og naboer. Jeg skammer meg hele tiden. Det lille lyspunktet er at alle står samlet mot en slik atferd.

Det går en snau halvtime. Barn og naboer samler seg rundt Dagbladets gruppe midt i gata. Så åpner utgangsdøra seg igjen. En godt voksen mann kommer mot oss. 70-åringen, som er faren til drapssiktede Younes Ouizad, gir Dagbladets utsendte en klem på hvert kinn og håndhilser, slik skikken er mellom gode venner i Marokko.

MØTTE DAGBLADET: Broren (ryggen til) og faren til drapssiktede Younes Ouziad snakker med Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen
MØTTE DAGBLADET: Broren (ryggen til) og faren til drapssiktede Younes Ouziad snakker med Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Faren sier at ingen i nabolaget hadde trodd dette, alle syntes Younes var en flott kar.

- Jeg og alle her skammer oss. Vi vil gjerne si unnskyld til hele Norge. Overbring kondolanser fra meg og fra våre, sier han og legger til at han er glad for at vi vil fortelle deres historie til norske lesere.

Mens vi står der og prater, og får samtalen oversatt, sier både far og bror til den drapssiktede 27-åringen at myndighetene må ta tak i to forhold umiddelbart.

- De må renske bort de elementene som har dukket opp i strøket, og framfor alt må de sørge for skolegang og veien videre for de helt unge menneskene.

DEMONSTRERTE: Fredag kveld var flere hundre mennesker samlet på en sentral plass i Marrakech for å vise sin støtte til de pårørende etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). Video: John Terje Pedersen Vis mer

Skulle rømme

Torsdag ble det kjent at ni nye personer har blitt pågrepet i forbindelse med saken. Kilder forteller til Dagbladet at politiet mistenker at alle tilhører forskjellige mistenkte terrorceller rundt omkring i Marokko. Dermed er til sammen 13 personer pågrepet.

Tre av dem, nevnte Younes Ouziad, Afatti Rachid og Abdessamad Ejjoud, ble tatt i en politiaksjon da de var i ferd med å rømme fra Marrakech om bord på en buss torsdag.

VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene som ble pågrepet av politiet i dag ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24
VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene som ble pågrepet av politiet i dag ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24 Vis mer

Ifølge Dagbladets kilde skal de ha gjemt kniver på bussen der de ble pågrepet. Kech24 har fått tak i et bilde som viser knivene de tre hadde med seg.

Seinere dukket det opp en video på sosiale medier, som viser de pågrepne sverge troskap til IS. Personen til venstre på bildet over skal være Younes Ouziad.

I videoen siterer en av mennene koranen:

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt.»

Twitter-kontoen som publiserte videoen, ble opprettet mandag 17. desember, samme dag som de to kvinnene ble funnet i fjellet. Filmen skal ha blitt lagt ut torsdag ettermiddag. Kontoen er nå tatt ned.

Kripos understreker at verken Norge eller Danmark synes å bli nevnt i opptaket, og at den heller ikke inneholder noe spesifikt om hvilken handling de skulle utføre.

- Mulig drapsvideo

De tre som ble pågrepet på bussen skal komme fra et område nord i Marrakech. Det er foreløpig lite informasjon å finne om den fjerde mannen, som ble pågrepet først og som i avhør har gitt politiet informasjon om de tre andre.

Torsdag ble det også bekreftet at Kripos undersøker en angivelig drapsvideo som sirkulerer på nett.

Fredag kunne de opplyse om at mye tyder på at drapsvideoen er ekte.

Kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos ville ikke gi Dagbladet ytterligere opplysninger om hva som ligger til grunn for denne vurderingen.

Flyet med drepte Maren og Louisa var fredag ettermiddag på vei fra Casablanca til København. Norske Maren Ueland skal obduseres i Norge.

Lørdag vil det holdes en minnegudstjeneste i Marrakech. I tillegg er det planlagt en støttedemonstrasjon utenfor ambassadene til Norge og Danmark i Rabat.