Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet-redaktør beklager Moland-forside

Sterke reaksjoner etter «Se hvor syk han er»-tittel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mange har i dag reagert kraftig på Dagbladets forside, som har tittelen «Se hvor syk han er» ved fire bilder av Tjostolv Moland tatt i rettssalen i Kongo i går.

Flere mener avisa henger ut en person som har psykiske problemer og at forsida er useriøs. Særlig på mikrobloggtjenesten Twitter har utspillene vært mange.

- Dette handler bokstavelig talt om liv eller død for Moland, og det har selvfølgelig aldri vært vår intensjon å harselere med denne situasjonen, understreker kultur- og debattredaktør Peter Raaum i Dagbladet, som beklager forsida.

- Lavmål
De fleste kritikerne reagerer på kombinasjonen av tittel og bilder, mens andre mener man ikke bør publisere de aktuelle bildene i det hele tatt.

«Dagbladet har nådd et nytt lavmål i dag», skriver blant andre stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) på Twitter i dag, og blir supplert av lignende og hardere formuleringer fra flere politikere, redaktører og vanlige lesere.

«Å henge ut noen som har psykiske problemer, burde være utenkelig for norske presse. Men nå har Dagbladet gjort det», mener avisa Vårt Land gjennom sin twitterkonto.

«Lurer på hva desken i Dagbladet tenkte på når de lagde dagens forside? har alltid likt db, men dette her var bånn i bøtta», skriver en annen tvitrer.

Samtidig har den spesielle forsidetittelen blitt parodiert og brukt om blant andre Dagbladets redaktører.

Også internt i Dagbladet har flere journalister reagert på hvordan forsida framstår.

- Beklager formen
Dagbladets kultur- og debattredaktør Peter Raaum har forståelse for reaksjonene som har kommet, og medgir på vegne av Dagbladet-ledelsen at den ikke harmonerer med alvoret i saken.

- Forsida har en form som er uheldig og som vi beklager. Vi forstår kritikken og er på ett sentralt punkt helt enige: Det beste man kan si om hovedtittelen er at den ikke er en type tittel man bruker på denne typen saker, sier Raaum.

Han understreker imidlertid at Dagbladet forsvarer artikkelen i avisa, og å trykke bildene som ble tatt i den dramatiske rettssaken i går. Raaum påpeker at TV 2 viste levende bilder fra de samme situasjonene og at VG og andre aviser også trykket tilsvarende stillbilder i dag.

- Vårt utgangspunkt er at mye av saken nå handler om Molands psykiske helsetilstand, noe dagens utvikling i retten også har vist. Reportasjen i vår avis forteller om denne tilstanden og familiens fortvilelse over situasjonen. Dette er helt forsvarlig, da også bildene sier noe om at rettssikkerheten til tiltalte neppe er ivaretatt, sier redaktøren.

- Liker den ikke
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, forteller at han har fått mange direkte negative henvendelser om Dagbladet-forsida og ingen positiv respons i dag.

- Jeg liker den ikke, og ville ikke som redaktør ha godkjent den forsida. Det Dagbladet nok har tenkt er at oppslag om hans psykiske helse vil styrke hans rettssikkerhet, men saker som dette maner til forsiktighet, og det er ikke tilstrekkelig at familien eventuelt har gitt sin godkjennelse, sier Kokkvold til Dagbladet.

Han understreker imidlertid at Kongo-saken ikke skal dekkes som om den foregikk i Norge, og han vil ikke fordømme bruken av bildene fra rettssalen.

- Det er utenkelig at Dagbladet eller noen andre norske medier ville publisert noe slikt fra retten i Norge. Men dette forsøket på en rettssak må vi kunne kalle et sirkus - et sirkus som på ingen måte er skapt av mediene. Det er en sak som heller ikke journalister kan dekke med «normale» metoder, sier Kokkvold.

Faksimile: Dagbladet i dag.
Faksimile: Dagbladet i dag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling