Dagbladet sender live fra vitneforklaringene i dag

Dette skjer i retten i dag: Politi, vakter og obdusenter forklarer seg om regjeringskvartalet.

ØDELEGGELSER: Slik så det ut i resepsjonen og møterom i R4 i regjeringskvartalet etter bomben. Foto: Jacques Hvistendahl
ØDELEGGELSER: Slik så det ut i resepsjonen og møterom i R4 i regjeringskvartalet etter bomben. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På terrorrettssakens syvende dag får retten den brutale sannheten fra medisinsk sakkyndige om drapene og skadene terrortiltalte Anders Behring Breivik forårsaket i regjeringskvartalet.

Både politi, vaktpersonell og obdusenter skal forklare seg over de nærmeste dagene, etter at Breiviks egen forklaring ble avsluttet mandag.

Første vitne, Tor Inge Kristoffersen, er ansatt i Departementenes servicesenter. Han var blant vaktene som studerte bombebilen og så vidt fikk med seg registreringsnummeret før den gikk i lufta. Vaktsentralen ligger i kjelleren, rundt 20 meter fra eksplosjonen, og fikk også skader i eksplosjonen.

Fra Forsvarsbygg skal Svein Olav Christensen uttale seg om den rundt ett tonn store gjødselbomben Breivik lagde. Politioverbetjent Eva Birkefeldt Ragde skal legge fram bilder av åstedet, og innsatsleder Thor Langli i Oslo politidistrikt skal vitne om kaoset som oppsto etter eksplosjonen.

Forsvarsbyggs og Langlis forklaring er tillatt kringkastet av retten og blir sendt av NRK.

Deretter skal obdusent Arne Stray-Pedersen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt legge fram rapportene for de åtte personene som ble drept.

Ferdig med forklaring Mandag var den siste av Anders Behring Breiviks fem dager lange forklaring. Her presset aktoratet og bistandsadvokatene han hardt for å se om han evnet å sette seg i sine ofres sted.

I fem dager hørte retten 33-åringen forklare seg teknisk, iskaldt og «avemosjonalisert» som han selv kaller det, om de 77 drapene han sto bak 22. juli, og om en rekke andre grufulle angrep han har fantasert om og planlagt å gjennomføre de siste årene.

Første vitner John Hestnes er leder for støttegruppen for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet, og følger hver dag rettssaken mot Breivik fra sal 250 i Oslo tinghus. Han synes det var tøft å høre Breiviks forklaring, men forbereder seg på mange grusomme detaljer fra og med tirsdag.

- Det blir krevende. Nå skal de gjenoppleve minutt for minutt detaljene fra 22. juli. Det blir knalltøft, sier han om de kommende dagene.

Han sier at de som skal vitne, er spente på spørsmålene, og da spesielt fra Breiviks forsvarere.

- Vi håper at de holder seg til sak og ikke går ut over hendelsene, sier han.

Vurderer kringkasting Tirsdag morgen vil også retten ta stilling til en begjæring fra NRK og Norsk Presseforbund om å få kringkaste Breiviks reaksjoner (uten lyd) når de overlevende fra Oslo og Utøya vitner. Aktoratet hadde ingen innsigelser da dette ble tatt opp i retten, men både forsvarerne og bistandsadvokatene vil nekte dette.

Breivik hadde opprinnelig også ønsket å gi sine kommentarer til den første psykiatriske utredningen under sin forklaring, men av tidshensyn skjer dette først onsdag morgen.

(NTB)