Dagbladet vant pris med «Krabbekrigens ofre»

Dagbladet ble tildelt årets Internasjonal Reporter-pris for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre» under SKUP-konferansen.

GRAVESAK: Dagbladet avdekket hverdagen om bord snøkrabbebåtene som opererte fra Båtsfjord.
GRAVESAK: Dagbladet avdekket hverdagen om bord snøkrabbebåtene som opererte fra Båtsfjord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vinneren ble kåret under gravekonferansen SKUP, som arrangeres i Tønsberg denne helgen.

I alt konkurrerte 30 bidrag fra åtte ulike mediehus om prisen.

- Jeg synes det er fantastisk gøy, sier en av drivkreftene bak prosjektet, Gunnar Thorenfeldt, på telefon fra konferansen i Tønsberg.

Der feiret han prisen sammen med flere andre fra teamet, som besto av Thorenfeldt, Siri Gedde-Dahl, Leif Stang, Ola Strømman, Hans Arne Vedlog, Tomm W. Christiansen, Øistein Norum Monsen, Audra Girijote og Janis Zvers.

HOPPENDE GLAD: Dagblad-journalist Gunnar Thorenfeldt syntes det var fantastisk gøy å bli hedret med IR-prisen. Foto: Martine Eren Jacobsen / Medier24
HOPPENDE GLAD: Dagblad-journalist Gunnar Thorenfeldt syntes det var fantastisk gøy å bli hedret med IR-prisen. Foto: Martine Eren Jacobsen / Medier24 Vis mer

- Et typisk teamarbeid

Ifølge juryen har teamet skrevet «engasjerende, dyptpløyende og kunnskapsrikt», men også «lettlest og pedagogisk» om noen av globaliseringens mørkeste sider - temaer som er «særdeles vanskelig å trenge inn i».

- Hvordan føles det å få en slik attest?

JAKTET KRABBER: Dimitrij Kravtsjenko (33) dro til Finnmark for å være med på snøkrabbeeventyret.
JAKTET KRABBER: Dimitrij Kravtsjenko (33) dro til Finnmark for å være med på snøkrabbeeventyret. Vis mer

- Det er en anerkjennelse til det arbeidet vi har gjort, men også til Dagbladet for å prioritere å lage nettopp denne typen saker, sier Thorenfeld.

Han understreker at serien er et resultat av at mange har bidratt, i et typisk teamarbeid.

- Jeg håper at prisen vil være inspirerende for sjefene, så de satser enda mer på denne typen prosjekter, sier Gunnar Thorenfeldt.

Les alle sakene i Dagbladets serie «Krabbekrigens ofre» her!

Her er juryens begrunnelse i sin helhet:

«Prisen går til teamet bak «Krabbekrigens ofre», et stykke undersøkende journalistikk som på en engasjerende, dyptpløyende og kunnskapsrik måte formidler noen av globaliseringens mørkeste sider, slik de utfolder seg like utenfor Norges kyst. Saken formidler et dypt menneskelig alvor og et globalt samfunnsproblem i en lettlest og pedagogisk form. Økonomisk kriminalitet av globalt format er særdeles vanskelig å trenge inn i, og dette arbeidet viser verdien av journalistisk samarbeid, både internt i redaksjonen og med journalister i andre land.»

Juryen for årets IR-pris har bestått av Anne Hege Simonsen, Tuva Raanes Bogsnes, Per Olav Ødegård og Tove Gravdal.

Hovedprisen til Dagens Næringsliv

SKUP-prisen 2018 gikk til Dagens Næringsliv for Tidal-saken, av journalistene Markus Tobiassen og Kjetil Sæter. Prisen regnes som den mest prestisjetunge hederen journalistiske prosjekter kan motta i Norge.

DN avslørte at Tidal-eiere som Kanye West og Beyoncé, hadde unaturlig mange avspillinger i et mønster som var alt for presist til å være troverdig. Dermed gikk større deler av inntektene til dem på bekostning av andre musikere.

SKUP-PRISEN: DN-journalistene Kjetil Sæter (t.v.) og Markus Tobiassen fikk årets SKUP-pris for avsløringene av hvordan det er manipulert med Tidals spillelister.
Foto: Ketil Bjærke, NTB Scanpix.
SKUP-PRISEN: DN-journalistene Kjetil Sæter (t.v.) og Markus Tobiassen fikk årets SKUP-pris for avsløringene av hvordan det er manipulert med Tidals spillelister. Foto: Ketil Bjærke, NTB Scanpix. Vis mer

Juryleder Bernt Olufsen leste opp begrunnelsen under prisutdelingen:

«Selv om det meste i samfunnet digitaliseres, er fremdeles urmetoden i journalistikken et fantastisk verktøy: Å bygge kildenettverk. Årets SKUP-vinner står bak en spektakulær og komplisert sak som ikke lot seg avdekke uten tålmodig og modig kildearbeid. Samtidig har årets SKUP-vinner gått lenger enn de fleste i å utvikle en avansert databasert metode for å avdekke jukset. Mønsteret som avtegnet seg i dataene, gjorde det mulig å avsløre omfattende manipulasjon».

I tillegg til hovedprisen ble det også delt ut fire diplomer.

Det første Skup-diplomet gikk til VG-journalistene Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen, og Mona Grivi Normann for Tolga-avsløringene.

Det andre diplomet gikk til Aftenpostens Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl for Stortingsregnskapene. De avslørte omfattende juks i Frp-politiker Mazyar Keshvaris reiseregninger.

Årets tredje diplom gikk til Tønsbergs Blad-journalistene Emira Holmøy og Morten Wang for «Tjøme-saken».

Det fjerde diplomet gikk til VG-journalisten Ronny Berg og Bjørnar Tommelstad for «Gjengen ingen klarte å stoppe».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer