Dagbladet-video vekker oppsikt i Latvia

Nå får professor som spredde incest-rykter om Norge refs fra sitt eget universitet.

FIKK NORSKE SKATTEPENGER: Andrejs Vilks fikk norske skattepenger for å spre russisk løgnpropaganda og høyreekstrem hets til latviske lærere. Video: Tomm W. Christiansen og Gunnar Thorenfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIGA I LATVIA (Dagbladet): - Jeg har vel lært at jeg må være mer kritisk til kildene mine. Det er verdt en diskusjon, sier professor Andrejs Vilks til Dagbladet.

For to uker siden fortalte Dagbladet historien om professor Andrejs Vilks som fikk norske skattepenger for å spre russisk løgnpropaganda og høyreekstrem hets.

Blant annet fortalte han til latviske lærere at EU og Norge forgriper seg på barn.

«Først lærer de å massere barnas kjønnsorgan fra de er ett til tre år. Det er spesielt anbefalt for fedre å ta på vaginaen og klitorisen til deres døtre», sa professoren 4. desember 2013.

Blant publikum var det flere hundre latviske lærere og offentlig ansatte. De skulle lære om likestilling og kjønnspolitikk.

Det var Norge som hadde finansiert konferansen.

Konferansen skulle «spre kunnskap om god offentlig styring og likestilling».

Myter om Norge

Dagen etter at Dagbladet publiserte historien, dedikerte Latvias dagsrevyen; «Panorama», fem minutter til Dagbladets historie.

«Myten om at nordmenn er pedofile og at voldtekt av barn og incest er en del av en sosial tradisjon er et resultat av en raffinert russisk propaganda-kampanje. Denne kampanjen får nå oppmerksomhet i Norge», meldte Panorama.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer