Dagbladet.no brøt god presseskikk

Brakte for mange detaljer fra voldtektsdom, mener Pressens Faglige Utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag 3. februar i år omtalte Dagbladet.no en dom i en voldtektssak fra Borgarting lagmannsrett. Saken omhandlet en 15-åring som ble dømt for voldtekt.

Offeret i saken, en 16 år gammel jente, klaget artikkelen inn for PFU. Hun mener artikkelen ga så mange opplysninger at omgangskretsen hennes forsto hvem det dreide seg om. Detaljopplysninger fra selve voldtektshandlingen, særlig i nettutgaven, har ifølge klagen påført henne store belastninger ved at de er blitt kjent i omgangskretsen.

Dagbladet uttrykte i sitt tilsvar til klagen forståelse for den smerte klageren ble påført på grunn av publiseringen, men avviste at den innebærer noe presseetisk brudd. I tilsvaret skrev Dagbladet at forholdet var kjent i jentas omgangskrets før publiseringen, og at de påklagede detaljopplysningene var relevante og nødvendige for å forklare premissene i den avsagte dommen.

I dag fikk klageren medhold i Pressens Faglige Utvalg, som mener det var brudd på god presseskikk å publisere enkelte av detaljene i dommen. Utvalget uttaler at publiseringen er et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.6: «Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende.».