Dagbladets fotograf kom på skuddhold

Her er bildet som viser svakhetene ved politiets omfattende sikkerhetsopplegg rundt toppmøtet. Bildene ble tatt under lunsjen i Rådhuset i går, fra et vindu på andre siden av gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av politiets sikkerhetsopplegg har konsentrert seg om å hindre terrorister i å skyte fra en slik vinduspost.

-Ikke oppdaget

Bildene av de prominente gjestene ble tatt like før de satte seg til bords for å spise lunsj i Rådhuset. Dagbladets fotograf Jeanette Landfald er sikker på at hun aldri ble oppdaget av politiet.

Bildene er tatt med en telelinse fra en av de øverste etasjene i H. Heyerdahls gate 1. Politiet foretok ingen kontroll av ut- og innpasserende i bygget.
Dette til tross for at bygningen ligger rett overfor Rådhuset.

På vei til lunsj

På bildene er gjestene på vei inn til sine plasser rundt lunsjbordet. Bill Clinton og de andre var synlige gjennom to vinduer som ikke var tildekket av gardiner.

Det er under 50 meter fra vinduet der bildene er tatt, og over til Rådhuset der noen av verdens største terrormål var samlet i går formiddag.

Vinduene har ikke skuddsikkert glass.

Dagbladet har snakket med sikkerhetseksperter med mange års bakgrunn fra politiet. De mener politiet har gjort en grov bommert siden det var mulig for Dagbladet å ta disse bildene. De mener alle vinduene burde vært dekket med gardiner, slik at det ikke var mulig å identifisere personene på innsiden.

Mulig å skyte

Ifølge sikkerhetseksperter ville det ikke vært noen problem for en skarpskytter å skyte gjennom to vinduer, men likevel treffe et mål på innsiden.

Spørsmålet er om politiet ville ha oppdaget en attentatmann og uskadeliggjort ham før han rakk å aksjonere.

-Det føler jeg meg trygg på at vi ville gjort. Vi er vant med at nysgjerrige står i vinduer, blant annet for å fotografere. Dette blir observert, rapportert og kontrollert. Men vi har stor erfaring i å skille ufarlig publikum fra det som kan være en risiko, sier politiinspektør Pål Fivel ved Oslo politidistrikt.

Under toppmøtet har VIP-gjestene vist seg offentlig i så liten grad som mulig. Bill Clinton ble for eksempel kjørt rett inn i hotellgarasjen da han mandag morgen ankom Hotel Plaza. Tross i at han ikke engang skulle ut av bilen, jaget politiet publikum bort fra vinduene i bygninger som ligger opp mot hotellet.

I flere forretningsgårder som politiet har sett på som spesielt risikofylte, har politiet hatt adgangskontroll under toppmøtet. Dagbladet får bekreftet at det ikke har vært slik adgangskontroll i inngangen til H. Heyerdahls gate 1.

TERRORMÅL: President Bill Clinton er et av verdens fremste terrormål. Dagbladet fotograferte ham fra et vindu i et nabobygg til Oslo rådhus, uten at politiet oppdaget det.