NY I LEDELSEN: Mange i Arbeiderpartiet ønsker Bjørnar Skjæran inn i partiledelsen til Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeidepartiet
NY I LEDELSEN: Mange i Arbeiderpartiet ønsker Bjørnar Skjæran inn i partiledelsen til Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeidepartiet Vis mer

Til Ap-toppen?

Dagbladets kilder: - Han er favoritten til å bli ny nestleder

Bjørnar Skjæran fra Nordland kan bli mannen som erstatter Trond Giske i Ap-ledelsen. Alternativet er trolig at Hadia Tajik fortsetter som nestleder alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg ser at det spekuleres, og det er selvsagt hyggelig å bli nevnt. Ut over det syns jeg det er unaturlig å kommentere spørsmål om nestledervervet allerede før valgkomiteen er valgt. Jeg har vært medlem av sentralstyret i seks år, og er veldig innstilt på å fortsette med det, sier Skjæran til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer ligger Bjørnar Skjæran, leder av Nordland Ap, fremst i løypa til å fylle det tomme setet Trond Giske etterlot.

Ap's landsstyre nedsetter i dag valgkomiteen i partiet. Dermed starter prosessen fram mot landsmøtet for å sette sammen partiets sentralstyre og partiledelse.

Dagbladet vet at betydelige krefter i partiet kjemper for å utvide dagens partiledelse med en nestleder til. Flere ønsker en motvekt til nestleder Hadia Tajik. Etter Trond Giske gikk i januar i fjor, har hun vært partiets eneste nestleder.

Det blir LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen som leder valgkomiteen. Han ønsker ikke å kommentere nestledersituasjonen nå.

Vil gi rask avklaring

Med bakgrunn som småbruker, selvstendig næringsdrivende og lokalpolitiker i 28 år, har Skjæran en allsidig bakgrunn.

Han regnes ikke for å tilhøre verken Giske- eller Tajik-fraksjonen av partiet.

- Du aner altså ikke hva du vil svare dersom du blir spurt om å være nestleder?

- Dette er et hypotetisk spørsmål. Valgkomiteen vil få rask tilbakemelding fra meg om den har noe den ønsker svar på, svarer Skjæran.

Rødt vil ikke lenger kaller Støre en pamp. Det synes Ap-lederen er ganske uvant. Video: Steinar Solås Suvatne og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nord

Ettersom dagens ledelse består av to kvinner - Kjersti Stenseng og Hadia Tajik - må en eventuell ny nestleder være mann. Det er også naturlig at vedkommende kommer fra nord, for «å forankre partiet utenfor for ring 3», som noen i partiet uttrykker det.

- Burde Ap få en nestleder i tillegg til Tajik, Skjæran?

- Jeg er godt fornøyd med dagens ledelse, men Nordland Ap mener partiledelsen bør favne så bredt som mulig og ta hensyn til både bakgrunn, kjønn og geografi.

- Så ja?

- Ja. Både jeg og Nordland Ap mener partiet er godt ledet, men at vi bør strekke oss etter en partiledelse som representerer så bredt som mulig, sier Skjæran.

Skjæran eller ingen

Det største hinderet for Skjæran er, etter det Dagbladet kjenner til, at valgkomiteen velger å droppe en ekstra nestleder. Partiet opplever framgang på målingene, og borgfreden i partiet er skjør. Kretsen rundt nestleder Hadia Tajik kan tenkes å mislike ideen om at hennes posisjon i ledelsen utfordres av en ny nestleder.

Dagbladet meldte i går at Giske-venn Tore O. Sandvik går inn i sentralstyret i partiet. Trond Giske sier Sandvik, som er venn av han, er en god kandidat til sentralstyret.

- Tore Sandvik kan fylle enhver rolle i Ap. Han er den mest erfarne fylkesordføreren vi har, han har veldig sterk stilling i fylkesordførerkollegiet, han har over 30 års erfaring med partiarbeid, så han er godt skodd for det meste. Han vil være en veldig god person å ha i sentralstyret hvis han havner der. Men trøndere har mange gode kandidater, så dette overlater jeg til fylkespartistyret og valgkomiteen, sier Giske til Dagbladet.

På spørsmål om partiet bør finne en nestleder til, svarer Giske:

- Det viktigste er sammensetningen av sentralstyret. Men dette får valgkomiteen avgjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer