LEDER VALGKOMITEEN: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen skal lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet, ifølge Dagbladets kilder. Her i samtale med Jonas Gahr Støre under SAMAK-konferansen i Helsinki. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER VALGKOMITEEN: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen skal lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet, ifølge Dagbladets kilder. Her i samtale med Jonas Gahr Støre under SAMAK-konferansen i Helsinki. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladets kilder: Han har fått «vepsebol-vervet» i Ap

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen skal lede arbeidet med å finne en erstatte for Trond Giske. Jakta kan vise seg umulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HELSINKI (Dagbladet): LO-sjefen er innstilt som leder av valgkomiteen i Arbeiderpartiet, etter det Dagbladet erfarer. Landsstyret skal vedta sentralstyrets innstilling neste uke.

Gabrielsens viktigste oppgave blir å finne noen til å fylle den tomme nestlederplassen Trond Giske etterlot da han gikk av i januar 2018.

Den oppgaven kan vise seg vanskelig.

- Å lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet, sånn som det er nå, blir som å stikke hånda inn i et vepsebol, har en LO-kilde tidligere fortalt Dagbladet.

Vedkommende sikter til at det kan vise seg vanskelig å bevare den skjøre borgfreden i partiet samtidig som man plukker en ny nestleder og fyller andre viktige partiverv.

Må være mann, helst fra nord

Ettersom to av de tre i dagens ledelse er kvinner - Hadia Tajik og Kjersti Stenseng - må en eventuell ny nestleder være en mann.

Geografisk bakgrunn er også viktig: Vedkommende kan neppe være fra Øst-, Sør-, eller Vestlandet. Det er dermed en mann fra Midt- eller Nord-Norge som etterlyses av Gabrielsens valgkomité.

Dagbladets kilder peker på Tore O. Sandvik fra Trøndelag eller Bjørnar Skjæran fra Nordland som to av de sterkeste kandidatene. Sandvik vurderes likevel av flere som for tett knyttet til Giske, mens Skjæran er uprøvd på nivået nestledervervet i Arbeiderpartiet krever.

Rødt vil ikke lenger kaller Støre en pamp. Det synes Ap-lederen er ganske uvant. Video: Steinar Solås Suvatne og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kan bli ingen

Selv om Arbeiderpartiets ledelse i flere tiår har bestått av to nestledere, kan det også ende med at Gabrielsen ikke lykkes å finne en velegnet erstatter for Trond Giske.

I et parti som omsider opplever opptur på målingene etter en krevende metoo-prosess og påfølgende maktkamp, er det sterke krefter i Ap som nå argumenterer overfor Gabrielsen at Giskes plass bør bli stående tom.

Gabrielsens kan dermed beslutte å ikke nominere en ny nestleder ennå. Det er antatt at resten av dagens ledertrio sitter trygt.

LO-bånd

I mer enn 30 år, fram til Valla-saken satte en stopper for praksisen, var det vanlig at Arbeiderpartiets valgkomité ble ledet av LOs leder. Gerd-Liv Valla hadde selv dette vervet i 2002 og 2005. Også tidligere LO-ledere som Yngve Hågensen, Leif Haraldseth og Tor Halvorsen har ledet valgkomiteen.

Valgkomiteen blir først nedsatt under landsstyremøtet 5.-6. februar neste år. Komiteens innstilling vil så bli behandlet på landsmøtet i begynnelsen av april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer