Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisepakke

Dagbladets kilder: Krisetiltak til studenter kommer i morgen

Regjeringens krisepakke nummer tre kommer til å bruke store penger på hjelpe arbeidsledige studenter. To alternative finansieringsmetoder ligger på bordet.

STUDENTER: Onsdag 25. mars kom det et opprop fra flere organisasjoner, med Norsk studentorganisasjon i spissen: Studenter må få støtte på lik linje med andre arbeidstakere. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV, 25. mars 2020 Vis mer

I morgen presenterer regjeringen krisepakke nummer tre rettet mot et kriserammet norsk næringslivet.

Dagbladet får nå bekreftet at det vil komme en løsning som gir økonomisk støtte til studenter som har mistet deltidsjobben som følge av coronakrisa.

291 000 personer er nå arbeidsledige i Norge. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken og er de høyeste tallene siden 1930-tallet, ifølge NHO.

To finansieringsmetoder

Mange studenter er avhengig av sin deltidsjobb for å finansiere studiene. De er ofte uten fast stilling, og er blant de første som en bedrift i likviditetsnød kan lempe ut.

Det er to muligheter regjeringen nå vurderer å bruke for å kompensere studenter for tapt arbeidsinntekter.

  • Fjerne Nav-sperringen som sier dagpenger ikke kan kombineres med studier. Dette kan være krevende for at Nav i voldsom kapasitetsskvis.
  • Utvide stipendordningene gjennom Lånekassen.
ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

Støtte på Stortinget

MDG, SV og Frp har alle bekreftet til Dagbladet at de også ønsker krisetiltak rettet inn mot studenter som har mistet sin deltidsjobb.

De vil ventelig støtte regjeringens tiltak, og være fleksible med tanke på hvilken av de to finansieringsmulighetene regjeringen lander på.

- Dette er en gruppe som arbeider, og som fortjener å bli kompensert for tapt inntekt i denne krisesituasjonen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Fra før av har regjeringen utvidet fristen for å søke om lån og stipend hos Lånekassen med én måned.

Det er en utbredt forståelse på Stortinget om at man skal være forsiktig med å overbelaste Nav ytterligere i denne perioden. Flere partier ønsker primært at studenter gis dagpenger gjennom Nav, men kan tenkes å akseptere kompensasjon via Lånekassen, sier kilder.

ASHEIM: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim svarer på spørsmål studenter har sendt inn til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk / Foto: Fredrik Hagen, NTB / Dagbladet TV, 19. mars 2020 Vis mer

- Barn å forsørge

Studenter som har blitt permittert fra deltidsjobb, må få kompensert lønnen fullt ut fra Lånekassen i minst 20 dager, mener MDG.

- Studenter som har blitt permittert nå, har ikke rett på dagpenger, selv om deltidsjobben kan være en betydelig del av inntekten deres og langt over minstekravet for å ha rett til dagpenger. Ni av ti studenter jobber ved siden av studiene, mange av disse har også barn å forsørge, MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!