Dagbok- bombe

STAVANGER(Dagbladet): Politietterforskernes dagbøker vil etter det Dagbladet erfarer slå ned som en bombe i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbøkene til de to politietterforskerne Stian Elle og Lars Grindheim avslører politiets avhørs- og arbeidsmetoder i Birgitte-saken.

Etter det Dagbladet erfarer, finnes det stikkord i Stian Elles dagbok som kan tyde på at etterforskningsledelsen ga klare direktiv om hva som skulle sies til fetteren i et avhør.

Bløff

På en av Elles mange dagbokssider skal det stå stikkord om «elskende par i bil» og ordene «bløff» og fetterens navn. Hvis betydningen av dette er at Elle skulle bløffe fetteren med at et elskende par i en bil kunne ha sett han drapsnatta, så vil etterforskerne ha en del å svare for i retten.

Kritisert

Etterforskerne som skrev dagbøkene drømte aldri om at disse dagbøkene skulle bli framlagt i retten. Statsadvokaten motsatte seg å utlevere Elles dagbok, men retten besluttet at dette var av interesse for saken.
Politiets arbeidsmetoder i denne saken er allerede blitt kritisert av Det særskilte etterforskingsorganet (SEFO) i Rogaland. Den juridiske lederen av etterforskningen, politiinspektør Gro Rossehaug, har vært under SEFO-etterforsking etter en anmeldelse fra faren til fetteren.

SEFO-etterforskningen avdekket at Rossehaug lekket fortrolige opplysninger til Haugesunds Avis, som hun senere mente politiet skulle bruke under avhørene med fetteren for å prøve å få ham til å tilstå.

Teknikere var uenige

I retten i går kom det fram at de tre kriminalteknikerne som gransket åstedet på var uenige om tolkningen av bevisene på et helt sentralt punkt. Det kom aldri fram i rapporten deres, heller ikke under den forrige rettssaken.

RETTSMEDISINER: Professor Bjørnar Olaisen fra rettsmedisinsk institutt sammen med advokat Erik Nadheim (midten)og privatetterforsker Harald Olsen.