Dagbok fra Beograd 15. januar 2000

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble Zeljko Raznatovic - «Arkan» - skutt og drept i lobbyen på Hotel Intercontinental sammen med en livvakt. Effektivt og uten spor, som seg hør og bør. På stedet der det ellers vanket folk av hans kaliber, både når det gjelder rykte og penger.

Noen kom krigsforbryterdomstolen i Haag i forkjøpet. «Arkan» visste for mye.

Etter sigende var han sønn til en oberst i flyvåpenet. Det skal ha sikret ham riktige kontakter seinere i livet. Etter sigende mest i den tjenesten som gjør bruk av slike folk når noe mindre lugubert skal utføres. Ettersøkt for litt av hvert, mest ran, i flere vestlige land, blant annet Sverige, måtte han vende hjem. I det offentlige livet konditor og leder for fanklubben til fotballklubben Zvezda, som han trente og gjorde om til en fast og besluttsom gjeng. Fulgte man litt med i fotballkamper i det tidligere Jugoslavia, kunne man ane framtidige konflikter i de enkelte klubbtilhengeres stadig mer nasjonalistiske heiarop. Krigen syntes å begynne på en eller annen stadion.

Hans mindre offentlige liv var det ikke tilrådelig å stikke nesa i. Ellers fikk man noe grovkalibret stukket i magen, som flere av oss fikk lære ved passende anledninger.

Da krigen kom, ble hans forretningsvirksomhet kraftig utvidet. Han ble arrestert av kroatiske myndigheter en gang, men sluppet fri. Uransakelige er politikernes veier. Snart ble hans fotballtilhengere organisert i en godt væpnet og effektiv kampavdeling, Serbisk frivillig garde. Han sjøl utnevnte seg til oberst og begynte å sprade rundt i en gammel serbisk offiseruniform, snart i moderne kampuniform. Garden skulle beskytte serbere i Kroatia og Bosnia, men brukte mest krefter på å «befri» folk for deres eiendommer, etter sigende etnisk sett ganske usentimentalt.

Hans villa fikk flere nye etasjer under og over jorda, han fikk seg som kone nummer tre ei godt kjent folkesangerinne, og ble viet kirkelig på tross av at det var i strid med kirkeloven.

Da det ble opportunt, laget han et parti og ble valgt til parlamentet som representant fra Kosovo. Da det ble opportunt å legge ned den politske virksomheten, gjorde han også det og viet seg den mindre offentlige delen av sin virksomhet. Men han fortsatte å være velkommen gjest i visse fjernsynsprogrammer og idol for mange unge på den andre sida av loven til det hele ble avsluttet i kveld.

Etter sigende på bestilling, lik mange andre avsluttede liv de siste åra. Det blir sikkert mange sider med store dødsannonser i morgendagens aviser. Og mange celebriteter under begravelsen. Alt etter sigende. Få tør spørre og grave dypere.

I mellomtida venter vi på utfallet av de første rettskrav om erstatning for soldater drept under Kosovo-krigen. En kronhjort kan felles for 20000 tyske mark. En soldat som var familieforsørger, koster under halvparten. Men etterlatte kan få en orden. Som kan henges på veggen.