Dagbok fra Beograd 15. juni

Dagen begynte med en debatt i den svenske Morgonrapporten om hjelp til gjenoppbygging. Den svenske regjeringen er fast bestemt på ikke å gi hjelp til Serbia så lenge Milosevic sitter ved makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mest irriterende var at man snakket om landet og befolkningen som om det var Milosevics privateiendom. I en tidligere debatt sa en svensk forsker fra forsvarsdepartementet at hvis Milosevic vil betale skaden med sine private penger, er det OK, og hvis han ikke vil, da er det befolkningens problem. Å diskutere gjenoppbygging blir stadig mer som å snakke med en vegg. Uansett hva man sier, produseres nye argumenter mot å yte hjelp. På samme måte som det ble produsert stadig nye argumenter for å fortsette bombing.

Kvart over åtte begynte den første normale timen. Av 32 studenter på første studieår er det bare fire som møter opp. Gleden over vanlig undervisning var gjensidig.

Stein Mehrens dikt om krigen her kom ut i dag i dagsavisa Danas i min gjendiktning. Det er gått over tjue år siden jeg oversatte hans dikt sist. Studentene kom med oversettelse av en lang novelle av Lars Saaby Christensen. Vår norske lektor Torstein Seim driver dem hardt, og jeg klarer ikke mer å holde tritt med dem.

Radikalerne er gått ut av regjeringa i protest mot at NATO-soldater har okkupert en del av landet. De gjorde alt de kunne for å tilspisse konflikten med ytterverdenen både i Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Kosovo. Nå forsøker de å fiske i rørt vann og dra seg unna ansvaret. Alt som før.

Det er nå faktisk en mindretallsregjering, men ingen tegn til at parlamentet blir innkalt.

UCK kommer uhindret inn i landet fra Albania og drar ned fra fjellene. Flyktninger fra Kosovo, nå allerede omkring tjue tusen, forteller at UCK angriper mest i den tyske og italienske sektoren, men at serberne ikke får noen beskyttelse fra KFOR, selv når de ber om det. Hvis alle andre enn albanere forlater Kosovo, er KFOR totalt unødvendig. Bortsett fra å hindre krig mellom albanske klaner og partimilitser.

Vi forsøker å lytte til nyhetene i Radio Pancevo, den eneste gjenværende uavhengige radiostasjonen vi kan ta inn, men den forstyrres helt systematisk så lenge nyhetene pågår.

I NATO sier de at russisk nærvær kommer til å medføre deling av Kosovo. Men Bosnia-Hercegovina ble jo delt i to i Dayton, ikke i Moskva.

Presidenten er fortsatt på rundreise og taler varmt om gjenoppbygging. Avstanden mellom hans optimisme og Vestens pessimisme når det gjelder gjenoppbygging av landet er som en avgrunn. Som vi andre skal forsvinne i.

Dagen avsluttes med et lengre intervju med Radio Free Europe. Og en diskusjon med min datter om forholdet mellom tid viet eksamenslesing og studentpolitikk.