Dagbok fra Beograd 20. juni

For USA var innmarsjen i Kosovo et TV-show. De ventet til kameraene var på plass. Det gjorde også de britiske soldatene. Deres stridsvogner på vei inn i Pristina og kommandosoldatenes nedstigning fra fjellene virket nærmest som dårlig iscenesetting av tredjerangs teater. Også de andre kom inn svært seint. De eneste som kom i tide, var UCK-soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den amerikanske og tyske sektoren ble UCK mottatt som forbundsfeller. For dem var NATO flystøtten, for NATO var de bakkestyrker. Er avvæpningen nå bare et nytt TV-show eller kommer NATO til å bruke makt for virkelig å demilitarisere, heholdsvis avvæpne dem, hva nå forskjellen kan være? Hvordan skal man i så fall forklare i Vesten at man bombet Jugoslavia i over to måneder for å støtte UCK? Men før eller seinere kommer UCK i konflikt med NATO. Særlig i Drenica-området, der de lokale klanene ikke vil ha noen over seg.

Den mest kjente serbiske karikaturtegneren de siste åra, Corax, er tilbake med sine politiske karikaturer i avisa Danas. Hans karikaturer har betydd mer for politisk oppvåkning enn mange politikere med sine taler. Når alt er over, blir han stående i historien og hans karikaturer som viktige, historiske dokument.

G8 har avsluttet møtet. Russland får ingen egen sone i Kosovo-Metohija, får ingen egen kommando og har færre soldater enn planlagt, blir inkorporert i tre andre soner og kan forbigås ved beslutninger. Kosovo-Metohija forblir et indre NATO-anliggende under dekke av FN. Til gjengjeld får Russland bedre status i G8. Hestehandelen er avsluttet til gjensidig fornøyelse. Med en gevinst som forventet for en forhenværende supermakt. Tittelen på en svensk bok om dagens Russland er: «Från supermakt till Big Mac».

Derimot går det meget bra for MacDonalds. De fleste gamle salgssteder har åpnet igjen, og nye åpnes. Den eneste felles helgenen for alle innvolverte i krigen og konflikten, uansett tro, heter nok Sankt Skilling.

Hvis man vil se fattigdom i byen, bør man gå på grønnsaksmarkedet like før det stenger. Da går de fattige og kjøper billig grønnsaker og frukt som ingen har villet kjøpe eller samler det som bøndene har kastet. Men man kan også gå og se på sigøynernes og de husløses tilholdssteder i utkanten av byen. Nyttig for helsa etter å ha sett G8-møte.

I de vestlige mediene meldes om serbiske hus i flammer. Noen skriver at det er serbere sjøl som setter fyr på dem. Det er mulig at noen har gjort dette, men man kjenner dårlig bøndene på Balkan hvis man tror at de setter fyr på egne hus. Her settes det fyr på andres, aldri egne hus. En av de beste filmene om denne krigen, heter «Vakre landsbyer brenner så vakkert». Den bør man se for å forstå litt.

Ut på ettermiddagen kommer melding om at Solana har beordret stopp i bombingene av Jugoslavia. Det betyr vel at våpenhvilen nå skalgå over i fred. For alle unntatt flyktningene.