Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbok fra Beograd 4. mai

Døgnets viktigste periode er uten flyalarm, men med strøm. Ifølge Jamie Shea er kraftverk, trafostasjoner, høyspentledninger o.l. militære mål fordi de kan brukes av det militære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er blitt overfølsomme for lyder, særlig for hvinende lyder som blir sterkere og så svakere. T.o.m. små barn har lært å skille lydene. Og etteraper bombedrønn. Til skrekk for foreldrene.

Bombemål rapporteres nå som om de var værmelding. Både her og i utenlandsk tv. Selv nå når det er helseinstitusjoner, skoler, universitetsbygninger, bolighus, til og med lokale småbroer som utgjør størsteparten av dette som blir truffet.

Igjen en buss med passasjerer. Det styrker demokrati og hjelper flyktninger.Ifølge amerikansk oppfatning kommer befolkningen i et land som utsettes for sanksjoner eller bombes til å vende seg mot regimet. Man får stryk til eksamen i sosialpsykologi hvis man sier noe slikt. Men så er det heller ikke eksamen NATO avlegger nå.

Jeg har endelig fått en av disse løpesedlene som droppes fra flyene. Måten å argumentere på minner meg om en selger som forsøkte å pådytte oss et vidunder av et amerikansk støvsuger. Det gjorde han etter oppskrift fra USA - for dem som er salige i ånden.

En venn ankommer fra Novi Sad. Høsten kom dit for to dager siden. P.g.a. forurensningene etter bombinga av oljeraffineriet er bladene helt gule.

Jeg finner fram mitt gamle Trangia stormkjøkken. Lukten av sprit som brenner og ferdig potetmos sender meg tilbake til turene i Nordmarka og Rondane. Og den gamle drømmen om å se Femundsmarka som det aldri ble noe av.

Stadig flere av mine venner klager over at det blir vanskelig å konsentrere seg. Det blir et fruktbart forskningsår for oss.

De bomber tv-huset i Novi Sad. Pink og Kosava, to tv-stasjoner som ble bombet i mediahuset for noen dagers tid siden, ble betegnet som noen av sentrene i Milosevics propaganda. De sendte musikk, amerikanske filmer, latinamerikanske såpeserier o.l. Og ingen politikk.

På Internet finner jeg en av de offisielle forklaringene for bombingen. Milosevic er diktator som ikke tar hensyn til sitt folk og fusker under valgene. Serberne er som folk skyldige fordi de har valgt Milosevic til president. Hvis jeg fatter riktig, så er Milosevic skyldig fordi han ikke lar oss serbere ha frie valg, og vi serbere er skyldige fordi vi velger ham under valgene som ikke er frie.

Da samtalen på en av kafeene kommer inn på tilstanden i Kosovo, sier en: Det vil jeg ikke vite noe om.

Man stenger ikke mørket ute ved å lukke øynene.Men tragedien er at NATO har lukket øynene. Minus og minus gir pluss i matematikken, men en katastrofe pluss en katastrofe i livet er dobbel katastrofe.

Flyalarmen kommer omtrent samtidig med mørket. Vi pakker og går. Det skjer mye historie nå. Men hvorfor akkurat her?

Ljubisa Rajec