Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbok fra Beograd 5. juni

En natt uten bomber i Beograd, men mange bomber andre steder. Hvis ikke NATO bomber i løpet av dagen, skal hele familien være hjemme i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det finnes mindre skvetne folk enn oss. I går kveld snakket jeg med en venninne. Hennes familie bor like ved generalstaben, men de har vært hjemme hele tida. Det var hennes mot som holdt dem oppe.

I regjeringskontrollert tv nevnes Milosevic ikke i det hele tatt i forbindelse med avtalen - Parlamentet er gitt ansvaret både for nei i høst og ja nå sist. NATO-offiserer som dikterer betingelsene for tilbaketrekking av jugoslaviske styrker fra Kosovo, kalles nå for FNs militære eksperter. CNN dobler mannskapet i Beograd og skal begynne egne sendinger herfra. Det snakkes om utskiftninger i den serbiske regjeringen, og politikere ligger i startgropen.

Opposisjonspartiene og organisasjonene krever opphevelse av krigstilstand, sensur og krigsforordninger, samt utskrivelse av snarlige allmenne valg. Men krigstilstand gir regjeringa mulighet til å styre uten at Parlamentet blander seg inn og uten å måtte informere om sine beslutninger, særlig ikke om dem som gjelder finanser.

I de få uavhengige avisene som har overlevd og hvor folk ellers møtes, begynner oppsummeringen av politiske, økonomiske, mentalitetsmessige, kulturelle, rettslige og alle andre konsekvenser av NATOs krig mot Jugoslavia. Vurderingene er forskjellige, men omtrent alle er enige om at vår umiddelbare framtid avhenger av tre ting: Om NATO vil ha et multietnisk Kosovo, om Vesten vil investere i gjenoppbygging av bare Kosovo eller hele landet og om systemet begynner å gli mot demokratisering. I neste omgang kommer spørsmålet om flyktninger fra og demokratisering av Kroatia og Bosnia-Hercegovina. Lenger fram klarer vi ikke å tenke.

Vi har både strøm, vann og fly som bryter lydmuren. Hvis det finnes noen helter i denne krigen, er det elektromontører og arbeidere fra vannverket som tross ødeleggelsene har klart å opprettholde strøm- og vannforsyningen t.o.m. i Kosovo, samt soldatene i luftvernet og i grenseavdelingene som i 73 døgn har klart å stå imot angrepene.

Beograd venter på freden. Til å begynne med øker etterspørselen etter sikkerhetsvakter og metalldører. Min datter har gjenopptatt lesingen til eksamen etter to måneders pause. I morgen skal vi begynne med vårreingjøring av leiligheten. Reingjøring i samfunnet ellers kommer nok ikke så fort.