Dagbok fra Beograd

«Ellers er alt som før. I morgen åpner Bambiland den store forlystelsesparken som eies av president Milosevics sønn.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jeg begynte å skrive min dagbok i dag, falt en del av murpussen på fasaden ned på baksida av huset. Underlige lovfestede eierforhold gjør at heisene, fasadene og takene vedlikeholdes av kommunen. Som vedlikeholder dem etter uransakelige beslutningsveier. Bortsett fra fasader på husene i gatekryss, slik at det ser ut som om det finnes to hus med fin fasade. Bakgårdene og resten av husene får bli som de er. Bra for innspilling av nyrealistiske filmer. Og bra som symbol på hvordan vi føler oss.

De stille utrenskningene på universitetet fortsetter. I dag har jeg hatt to samtaler med yngre kolleger som utsettes for trakasserier på sine fakulteter og får høre at det kanskje er best å si opp sjøl.

Det skjer saker og ting. UCK vil ikke fortsette som speiderguttbevegelse og tar på seg amerikanske og britiske uniformer under angrepene på sivile ikke-albanere. Bruksdatoen for flertallet av medisiner sendt som hjelp til albanske flyktninger i Albania har utløpt eller løper ut før året er omme. En av de tidligere jugoslaviske utenriksministere stiller åpent spørsmål til Milosevic om Kosovo-massakrene. Serbere i Kosovo klager over at uansett hvem de klager til per telefon, hører de bare albanske stemmer fra den andre sida. Spørsmålene hoper seg opp, men det kommer ingen svar.

Men ellers er alt som før. I morgen åpnes Bambiland, den store forlystelsesparken som eies av president Milosevics sønn. Den nyeste tilveksten til familiens eiendommer. Hurtiggående båter smugler igjen sigaretter fra Italia til Montenegro. I byen Cacak holdt en del opposisjongrupperinger et stort folkemøte med omkring ti tusen mennesker til tross for at politiet forbød møtet og hindret mange i å delta. Vuc Draskovic ville som vanlig ikke være med, for han vil være opposisjon med stor O. Svartebørskursen på tyske mark ligger 86% over den offisielle kursen. Riktig bra fortjeneste for de privilegerte. Gjennomsnittlig nettolønn i Serbia var i mai omkring 360 kroner. Statspresidenten i Serbia har begynt valgkampanje med igjen å åpne noe omringet av gamle valgplakater hvor han smiler et glad smil med blikket rettet mot landets framtid. I regjeringskontrollert tv sier de ingenting om at noen frammøtte pep iherdig. Også de så mot framtida.

Storbritannias utenriksminister Robin Cook har skrevet et åpent brev til det serbiske folk i anledning Sankt Vids dag. Han sier at vi ikke har noe å håpe på så lenge vi ikke slutter oss til det demokratiske Europa. Det ser ut som om det er blitt mote i den angelsaksiske delen av verden å henvende seg direkte til befolkningen her med beskjed om kortveien til det framtidige paradis. Etter det velkjente demokratiske prinsipp om at det ikke er vanskelig å komme inn i paradiset hvis man har Sankt Peter til onkel. Og Robin Cook som garantist.