Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagen da finansfolket beit negler

Fredag 21. august 1998 var dagen da de ellers så kule finansfolka beit negler. Og skreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helvete brøt løs på «gølvet» etter at Norges Bank annonserte rentehoppet cirka klokka halv ni, forteller senioranalytiker Eirik Larsen i DnB Markets på Aker Brygge i Oslo. Det første kaoset blant de 100 ansatte, med utbredt hyling og skriking, varte i en drøy halvtime.

- Da stod nervene våre på høykant, fordi ingen visste rekkevidden av krisa, sier Larsen.
- Så kom kommentarene. Blant annet fra Sentralbanksjefen og finansminister Restad. I den perioden, cirka mellom halv ti og halv elleve, var det ganske rolig her. Noen trodde nok at Storviks «hestekur» hadde virket etter intensjonen, forteller Larsen.

- Men litt før klokka elleve braket det løs igjen. Restads uttalelser virket åpenbart ikke beroligende på markedet.

Nerver

Klokka er halv ett fredag 21. august i DnBs «kommandosentral» for valutahandel. Midt i lokalet sitter banksjef Eirik Kongsli. Og vis-à-vis ham renteansvarlig Harald de Lange. Begge mennene stirrer på dataskjermene sine. Uavbrutt. Rundt dem biter medarbeiderne negler. Tørker svette. Stirrer tomt ut i lufta.

- Akkurat nå er vi avventende, ingenting skjer. Men stemningen er nervøs, svært nervøs, presiserer Eirik Larsen.

Og litt før klokka to skjer det igjen. Dagens tredje trøkk setter inn.

- Renta tikker fort oppover. Kreftene som presser på krona er sterkere enn man trodde, forteller analysesjef Marius Lømo ved Christiania Markets på Majorstua.

En medarbeider rett bak ham har oppfattet poenget med at markedsrenta stiger på nytt og skriker plutselig:

- Du! Du! Er'n ikke 6,89 nå 'a?

På en kontorbenk ute i lokalet står en gigantisk stabel med pizzaesker.

- Vi tok oss ikke tid til lunsj utenfor huset i dag, kommenterer Lømo. Som nærmere klokka halv tre spekulerer i om Norges Bank vil slippe renta helt løs, eller kanskje intervenere.

- Det er ikke usannsynlig at Norges Bank i løpet av ettermiddagen vil kjøpe opp norske kroner for å stabilisere markedet. Ingen vet, sier han

Securitas

Tre kvarter seinere begynner Norges Bank oppkjøp av egen valuta. Men inne i landets aller helligste «dealer-rom», på bankplassen i Oslo, hersker likevel den perfekte ro. Den eneste som vil kommentere utviklinga er Securitas-vakten:

- Dette er sinnssyk politikk! Har de virkelig tenkt til å ofre en røys med norske husstander bare for å redde kronekursen?

<B>INTENST:</B> En hel dag i helspenn tar på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!