STENGT:  Aldri før er det blitt beordret evakuering av deler av New York. I dag var butikker stengte og gatene tomme. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP
STENGT: Aldri før er det blitt beordret evakuering av deler av New York. I dag var butikker stengte og gatene tomme. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFPVis mer

Dagen da New York stengte

Byen som aldri sover, stanset opp i dag mens orkanen Irene nærmer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nesten hele verdensmetropolen stoppet opp i påvente av at den voldsomme orkanen. Kollektivtrafikken stanset. Flyplassene stengte. Butikkene holdt stengt, og folk holdt seg hjemme. Gatene på Manhattan syder vanligvis av liv, men i dag var det tomt.

- Hjelper hverandre Det er ventet at vannstanden vil stige dramatisk, og at det vil regne 250 millimeter. 370 000 new yorkere, som bor nærmest vannet er evakuert.

Gail Gore bor i kvartalet ovenfor de som evakueres.

- Jeg er ikke redd, men jeg har hamstret vann og batterier. Så jeg skal klare meg, sier hun til Dagbladet.

Hun jobber som sykepleier og sykehuset hennes fikk i går mange pasienter som er evakuert fra andre sykehus nærmere vannet. Gore er stolt av hvordan new yorkerne takler det forestående uværet.

FORBEREDT: Gail Gore har forberedt seg på orkanen. Foto: Linus Sundahl-Djerf.
FORBEREDT: Gail Gore har forberedt seg på orkanen. Foto: Linus Sundahl-Djerf. Vis mer

- Folk kommer sammen og hjelper hverandre. Det er typisk for denne byen, sier hun.

Det er frykt for storflom, strømbrudd og at vannforsyningen skal stoppe. I går og i dag har folk kjøpt inn store mengder mat, vann og batterier. Utsatte butikker, restauranter og bygninger har spikret igjen eller tapet vinduer. Sandsekker er plassert foran inngangsdører og nedganger til t-banestasjoner.

- Livstruende Irene traff i dag fastlandet av USA i North Carolina med en styrke på 140 kilometer i timen. Siden ble den noe svakere og nedgradert fra en kategori to til en kategori én orkan.

55 millioner mennesker bor i orkanens bane, og over hele østkysten har hundretusener av mennesker flyktet eller blitt evakuert.  En person omkom i går da han fikk en grein over seg utenfor sitt hjem i North Carolina.

I New York er det første gang i historien at deler av befolkningen evakueres.

EVAKUERT: 370 000 beboere i New York er bedt om å forlate sine hjem. Resten er bedt om å holde seg innendørs når orkanen kommer i natt. Flere gårdeiere forsøker å beskytte bygningene med sandsekker og sponplater foran vinduene. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
EVAKUERT: 370 000 beboere i New York er bedt om å forlate sine hjem. Resten er bedt om å holde seg innendørs når orkanen kommer i natt. Flere gårdeiere forsøker å beskytte bygningene med sandsekker og sponplater foran vinduene. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer

- Irene er en livstruende orkan for innbyggerne i New York, sier ordfører Michael Bloomberg.

I tilfluktsrom Alle dem som ikke har venner eller familie i nærheten, eller som ikke har råd til å ta inn på hotell, får tilbud om å overnatte i midlertidige tilfluktsrom på skoler rundt om i byen.

Walter Stone, som bor ved East River, måtte i dag oppsøke evakueringssenteret som er opprettet på Baruch College på 24. gate.

- Dette skal gå bra, men jeg er nervøs, sier han til Dagbladet.

Stone er blitt registrert og tildelt midlertidig seng på Washington Irving High School. Skolebusser står klare til å frakte ham og andre som trenger det til skolen.

BEKYMRET: Walter Stone måtte evakuere og skal sove i et tilfluktsrom. Foto: Linus Sundahl-Djerf
BEKYMRET: Walter Stone måtte evakuere og skal sove i et tilfluktsrom. Foto: Linus Sundahl-Djerf Vis mer

- Jeg tror det er en overdrivelse å evakuere oss, men jeg gjør som myndighetene sier. Selv bor jeg i åttende etasje. Kommer vannet opp dit, er nok hele byen i trøbbel, sier Stone.

KØ: Endeløse køer og tomme hyller i matbutikkene ble resultatet når new yorkerne skulle forberede seg på orkanen Irene. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP
KØ: Endeløse køer og tomme hyller i matbutikkene ble resultatet når new yorkerne skulle forberede seg på orkanen Irene. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP Vis mer