DAGEN DERPÅ 17. MAI? Egg og bacon, cola og kaffe? Ifølge ekspertisen er det lite å gjøre, annet enn å vente. Dessverre. Foto: Colourbox
DAGEN DERPÅ 17. MAI? Egg og bacon, cola og kaffe? Ifølge ekspertisen er det lite å gjøre, annet enn å vente. Dessverre. Foto: ColourboxVis mer

Dagen derpå: Asparges og sex, eller er det for seint?

De fleste råd er gamle myter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gratulerer med gårsdagen, hadde du det hyggelig? De fleste svarer forhåpentligvis takk og ja, men noen har det nok likevel tungt og tøft i dag.

Litt for mange glass med voksendrikk gjør at 18. mai for en del er en av de røffeste dagene derpå i løpet av året.

Hva er den beste kuren?

Asparges? Fyllesyke er ikke det største problemet i verden, og er dermed ikke det området forskerne har brukt mest tid på. Mange råd er derfor basert på selvfølgeligheter, og du kjenner dem nok godt, hvis du har vært ute en 17. mai-natt før.

Vann. Uansett hva du har tenkt til å gjøre og spise, så trenger du vann. Trolig mer enn vanlig. Du bør så klart drikke masse vann før du legger deg, men det er jo for seint nå, om du ikke gjorde det i går.

Væskebalansen er ikke i vater, så andre ting enn vann kan også gjøre jobben. Mange sverger til melk, mens andre bare må ha cola.

Men hva hva slags mat er best? Tida er knapp, du er kanskje allerede på jobb, batteriene må lades - nå!

Har du asparges liggende i matboksen din, er du heldig, skal vi tro sørkoreanske forskere. Ifølge en noen år gammel rapport i Journal of Food Science er nemlig de grønne pinnene det beste du kan dytte i deg etter en fuktig natt.

Det reduserer visstnok det oksidative stresset i levercellene.

Matproblemet Som følge av dehydreringen banker det ofte heftig i hodet. Den kjappeste løsningen er ei pille.

Samtidig er blodsukkeret lavt, og lysten på det gode høy. Derfor kaster vi oss ofte over kjapprettene egg og bacon, burger og pizza.

Men noen går litt mer utradisjonelt til verks: Medisin man gir barn som har slitt med diaré.

The Independent skriver at salget av Pedialyte har tatt seg opp kraftig i USA, etter at voksne fant ut at det funker dagen etter.

Professor Stanley Goldfarb er derimot skeptisk. Overfor Slate sier han at du egentlig bare kan gjøre en ting, og det er å vente på at kroppen skal lege seg selv.  

Mat er viktig, men det handler mest om maten du spiser før du drikker - ikke dagen etter.

Kaffemyten Ergo er vi kanskje tilbake til den sterkeste medisinen av alle: Placeboeffekten. Og sleng på litt tradisjon og overtro - og du har en cocktail som for de fleste redder dagen derpå.

Kaffe er uansett et must, for dere som er voksne nok til å like det.

- For folk som drikker kaffe regelmessig vil det å ikke drikke kaffe gjøre fyllesyken verre. Men, en kaffekopp kan også smalne blodårene, som vil gjøre fyllesyken verre, sier alkoholforsker John Brick til Wall Street Journal.

Han har forsket på dette, altså hvordan takle søndager (og blåmandager) best mulig, og han har få gode svar.

Men han har hørt mange rare myter.

- Det merkeligste tipset jeg har hørt er å smøre en halv sitron under «drikkearmen», sier Brick.

Sex De fleste kjerringrådene er faktisk bare innarbeidede myter. De gjør ikke ting verre, men har neppe noen fysisk innvirkning på det som skjer i kroppen.

Går det an å svette ut alkoholen?

Nei, men en treningsøkt kan få deg til å føle deg bedre, og sånn sett har jo treningen en funksjon.

Sex?

- Ingen forskning viser at sex gjør at fyllesyken forsvinner, men kanskje tida går raskere? Og hvis det gjør deg lykkelig, kjør på, sier Joris C. Verster ved Utrecht-universitetet ifølge Men's Health.

Det kjedeligste rådet Hva som funker er antakeligvis like individuelt som hvor mange alkoholenheter man tåler kvelden før dagen derpå.

Det beste rådet mot dagen derpå er nok fortsatt det samme, men det er jo for seint i dag:

Drikke litt mindre ...