Dagen derpå på børsene

Dagen etter de mange markeringer av Vestens vilje til å stå imot terrorisme, kvitterte den internasjonale finansverden med en ny kraftig nedtur på børser i Europa og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjemarkedene i Europa viste røde tall den 12. september. Størst var fallet i Paris, men også London og Frankfurt måtte registrere nedturer på de aller fleste indekser. I Oslo sank hovedindeksen med 1,47 prosent til 123,91 poeng.

Da børsen i New York stengte sent torsdag kveld norsk tid hadde Dow Jones-indeksen falt 2,35 prosent til 8.379,69. Nasdaq-indeksen falt 2,69 prosent til 1.280 poeng.

En viktig årsak til de avventende og synkende børsene er talen som USAs president George W. Bush skal holde i FN. Også sentralbanksjef Alan Greenspan skal torsdag kveld møte i Kongressen for å redegjøre om sunnhetstilstanden for amerikansk økonomi.

Det er ventet at Greenspan vil fortelle om en svakere vekst i amerikansk økonomi enn forventet. Nye tall viser at arbeidsledigheten i USA igjen er økende samtidig som produksjonen er synkende. Frykten for en krig i Midtøsten påvirker imidlertid markedene mer enn situasjonen i amerikansk økonomi.

Dagen derpå ble ikke bedre i Oslo enn andre steder. Nedturen rammet bredt og IT-indeksen sank med over 3 prosent. Norman, Opticom, Eltek, Merkantildata, InFocus, Fast, Tandberg og Tandberg Television falt alle mer enn indeksen.

Telenor kunne notere en nedgang på 2,4 prosent til kr. 24,80. Cruiserederiet RCCL var også blant de store selskapene som falt på Oslo Børs den 12. september. Kursen endte på 118 poeng etter en nedtur på 6,7 prosent i løpet av dagen. Økende oljepris var ikke nok til å holde Hydro og Statoil på vinnerlisten. Det klarte imidlertid PGS og Kværner.

Dermed ble industriindeksen den eneste positive indeks anført av Tomra som steg med 5 prosent. Torsdag var siste dag Gjensidige NOR ble handlet som grunnfondsbevis. Fra fredag er det aksjer som skal kjøpes og selges i den gamle sparebanken.

(NTB)

<B>TRIST BØRSDAG: Salvatore A. Testa ser prisene falle på New York-børsen i dag.