Dagen derpå

Hadde Gunn Owesen vært blond i tillegg til ukultivert nordlending, skulle hun tatt alle bakfra. 8. mars er over, lever varene, bli sjef, jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvinner må være

der makta er, sier direktør Gunn Owesen i Innovasjon Norge, tidligere en av flere konserndirektører i Storebrand.

Det hjelper ikke å være personaldirektør, eller økonomidirektør, da har du ikke makt nok. Du må minst være finansdirektør, legge strategier, sette mål, ikke innrette deg. Du må være der makta er, storsjef, så slipper du å være avhengig av å bli godt likt.

Jeg gikk ikke i kvinnetog i går. Jeg jobbet overtid. Fordi jeg synes jeg bør strekke meg litt ekstra, bli godt likt, enda jeg egentlig skulle trampet hardt et helt annet sted enn på kontoret. Kvinne er seg selv verst.

Det er bare

å lytte til Gunn Owesen, politidirektør Ingelin Killengreen og likestillingsdirektør Long Litt Woon. I går snakket de på Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjons (UHO) likelønnskonferanse. Det var langt mellom mennene på benkeradene på Bristol.

Til dere som ikke gikk i tog, som enten tenkte dere ikke hadde noe der å gjøre, at det holder om gubben tar to uker lengre pappaperm, eller bare blir klamme av høye stemmer og kvinne-bonding - det går flere tog. Du er til enhver tid ditt eget tog. Det er du som skal vise flertallet i norske medier, norsk næringsliv, norske styrerom, Det norske storting - mennene: at du går, at du virker, at du leverer varene. Det er best å bli sjef selv, definere sine egne mål.

- Du må tørre

å være upopulær, skal du bli likt av alle, får du aldri gjort noe. Unge kvinner er så opptatt av nettverk, men det viktigste er at du leverer varene. Du må tørre å være deg selv, kopierer du alle andre, kommer du ingen vei. Min fordel er at jeg er ukultivert nordlending, jeg vet hva livet er og ikke er. Hadde jeg i tillegg vært blond, skulle jeg tatt alle bakfra, sier Gunn Owesen.

Hun tøffer seg ikke. Hun mener det er bra å bli undervurdert hvis du selv tror du er noe. Da slår du hardt tilbake. Og vinner. Men det koster å tro når andre tviler.

I 1959 ratifiserte Norge ILO-konvensjonen om likelønn. I dag tjener kvinner to tredjedeler av det menn gjør i Norge. De er ikke sjefer.

- Forestillingen om

at Norge er likestillingens forpost i verden, er som å sovne i sola, mener likestillingsdirektør Long Litt Woon.

- I Norge er 37 prosent av stortingsrepresentantene kvinner. 17 prosent av ordførerne i Norge er kvinner. 10 prosent av styrelederne i børsnoterte selskap er kvinner. Norge har det mest kjønnsdelte arbeidsliv i Vesten. Menn innehar 80 prosent av alle toppjobbene i Norge.

- Vi har feilet. Vi trodde det skulle hjelpe med et par kvinnelige ledere i toppen, så feil kan man ta. Vi må gå på mellomledersjiktet. Problemet er at kvinnene i jobbintervjuer med mannlige ledere gir uttrykk for sin egen tvil om egen dugelighet. De får ikke jobben, sier Killengren.

Vi bør adoptere mora til Gunn Owesens ord alle sammen:

- Du må si det sjøl, som ikkje har bygda til å sei det for dæ.