Dagen for flesk og fløte

I dag er det feit-tirsdag, dagen man etter norsk folketro skulle feite seg opp før fastetida. Tiendeklassingene Julie Andem og Anne Kristine Lindalen brukte dagen til å spise hamburger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge norsk folketro er dagen i dag den siste før den lange fastetida. Og på feit-tirsdag skulle man spise godt og feite seg opp på solid mat. Noen steder ble dagen kalt for flesketirsdag eller grauttirsdag.

I riktig gamle dager skulle man spise hvit mat - melke- eller melmat, for eksempel boller. Dette skulle være en overgang til den magre kosten under fastetida.

Var man skikkelig tøff, gikk man ut på tunet og stakk fingeren i halsen, for å få plass til mer (en ganske usunn tradisjon som ikke anbefales).

Skoleelevene Julie Andem, Anne Kristine Lindalen, Kaja Sand og Hanne W. Haugmo fulgte tradisjonen og tilbrakte midttimen på Burger King.

- Dette gjør vi ikke hver dag, sier Kaja. - Men på feittirsdag tenkte vi at vi kunne bevilge oss noe ekstra.

De hoppet over milkshaken og valgte brus istedenfor.

- Håper mamma ikke leser dette, sier Anne Kristine.

Hun mener det i dag fokuseres for mye på usunn mat og dårlig kosthold. Og får støtte av de andre rundt bordet:

- En dag hører vi om hvor feit maten vår er. Dagen etter leser vi om jenter som rammes av anorexia eller bulimi, sier Julie.

Men en som virkelig nyter burgeren med god samvittighet, er Arman Hanjani (3 1/2). I dag har han dratt på Burger King sammen med mamma. Det er stas:

- Cheeseburger er det beste i hele verden. Cheeseburger og cola, sier Arman.

FEIRET DAGEN: Julie Andem (t.v.) og Anne Kristine Lindalen tilbrakte midttimen på Burger King.