- Dagen i dag var en stor suksess for oss

... trosset massive demonstrasjoner og gjennomførte homoparade i Beograds gater.

MØTTE DAGBLADET: Damir Grbic, lederen for Obraz i Beograd, var godt fornøyd med at paraden ble gjennomført til tross for massive demonstrasjoner. Foto: Kristian Kahrs
MØTTE DAGBLADET: Damir Grbic, lederen for Obraz i Beograd, var godt fornøyd med at paraden ble gjennomført til tross for massive demonstrasjoner. Foto: Kristian KahrsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet møter lederen for Obraz i Beograd foran nasjonalteateret, Damir  Grbic (33). Han er særdeles godt fornøyd med dagen, og han anser det som en stor suksess at homoparaden i Beograd bare kunne arrangeres under et politioppbud Beograd ikke har sett maken siden regimet til Slobdan Milosevic falt for ti år siden.

Drevet tilbake Dagbladet sitter med han på fortauet utenfor nasjonalteateret mens de siste demonstrantene blir drevet tilbake av politiet mot festningen Kalemegdan.

—  Dagen i dag var en stor suksess for oss, og vi viste verden at Beograd ikke godtar denslags dumskap, sier Grbic. 

- Dette har ikke vært en parade, men en liten spasertur rundt kvartalet beskyttet av tusenvis av politimenn.

- Ekte patriotisme Selv om politiet var på plass for å sørge for sikkerheten, var det mange politimenn som sympatiserte med Obraz. Da politiets Hummer- biler kjører forbi fulle av opprørspoliti, kan vi se de viser tre fingre, det serbiske symbolet for treenigheten.

—  Se, de viser tre fingre på ekte serbisk-ortodoks måte, med tre fingre samlet. Dette er ekte patrioter, sier Grbi  om politimennene.

Hvor mange demonstranter som demonstrerte mot paraden er usikkert, men de var mange flere enn de få som var med i homoparaden. Det kan være snakk om maksimum 500 mennesker.

10 000 demonstranter I går demonstrerte også rundt 10 000 mennesker i protest mot homoparaden, og dette var dagen hvor familier var velkomne. Beograd var imidlertid ikke særlig familievennlig i dag.

Steiner, skilt og annet løsøre føy gjennom luften, og Dabladets reporter ble også truffet av steiner fra demonstrantene og tåregass fra politiet. I dag var det lurt å ha på motorsykkelhjelm.

Arrestert Noe av det første politiet gjorde var å arrestere den profilerte generalsekretæren i Obraz, Mladen Obradovic (30), men Dagbladet snakket med han før opptøyene startet.

Wikipedia omtaler Obraz som en klerikal fascistisk bevegelse, en definisjon som også støttes av det serbiske innenriksdepartementet, selv om Obraz naturlig nok protesterer mot en slik benevnelse.

- Er ikke facister Dagbladet møter Mladen Obradovic på kontoret hans hvor han instruerer rundt 15 unge medlemmer hvordan de skal putte klistremerker og grafitti overalt og spesielt i parken hvor paraden skal være for å gi en klar melding om at homoaktivistene ikke er velkomne. Det var imidlertid ikke spor av grafitti eller postere fra Obraz

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

—  Serberne har sin egen kristne, nasjonale tradisjon, sin egen politiske tradisjon. Derfor trenger vi ikke noen utenlands ideologisk innflytelse. Vi er ikke fascister, demokrater eller kommunister, sier han.

- Stor folkelig motstand   Obradovicviser til at det er stor folkelig motstand mot homoparaden og homofilt samliv generelt.

—  De vet at folket er rasende, og de homofile er ikke utrydningstruet. De er på TV og i avisene hele tiden. Vi har ikke noe mot homofile, men vi er mot at de provoserer med denne paraden. Målet til de vestlige elitene er å ødelegge den serbiske nasjonen, og denne skammens parade er et virkemiddel de bruker, sier han.

Vi angriper ikke noen, vi bare forsvarer våre familier og vår måte å leve på. Hva de gjør mot oss er en type vold, en åndelig og mental vold mot den overveldene majoriteten av befolkningen. Over 90 prosent av befolkningen kan ikke gå fritt gjennom byen på grunn av en håndfull anti-kristne og anti-nasjonale aktivister ønsker å provosere nasjonen. Vi vil ikke tillate det. Homoseksualitet er en synd, mot moral og familie, og derfor kjemper vi mot paraden.
 
Dødsannonse for blogger De få homoaktivistene som står frem offentlig lever under et enormt press.

Den profilerte homobloggeren Predrag Azdejkovi har til og med fått sin egen dødsannonse på internett. Denne siden er den andre siden som kommer opp etter et søk på Google.

Slik lyder annonsen: «Vår kjære Predrag Azdejkovic ble drept på en voldelig måte av serbiske patriotiske medlemmer av Den sorte hånd. Begravelsen vil finne sted (sett inn dato) på gravlunden for prominente i Beograd. Sørgende er (blant annet) ektemannen Uros, 20,000 aktivister fra Queeria Center (grunnlagt av Azdejkovic) og 20,000 tidligere elskere.»

- Fiendtlige holdninger Azdejkovic har naturlig nok ikke en høy stjerne hos Obraz.

— Det snakker for seg selv at han er stolt av å være homo. Han og andre ledere av homoorganisasjoner er velkjent for sin fiendtlige holdning mot den serbiskortodokse kirken, serbisk tradisjon, historie og hele vår nasjon. De er ikke forkjempere for menneskerettigheter, men mot den serbiske nasjonen. 

Da paraden ble arrangert i 2001, endte flere av deltakerne opp på sykehus, og da de prøvde å arrangere paraden i fjor, ble den avlyst på grunn av at politiet ikke kunne garantere for sikkerheten.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
DØDSANNONSE: Homobloggeren Predrag Azdejkovic har fått sin egen dødsannonse på internett.
DØDSANNONSE: Homobloggeren Predrag Azdejkovic har fått sin egen dødsannonse på internett. Vis mer