Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagens flyktningkrise kan bare være en forsmak

Hvis ikke vi får stanset klimaendringene.

REKORDANTALL: Så langt i år har over 773 000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Over 3.420 mennesker har omkommet eller forsvunnet i forsøket. Foto: Santi Palacios / AP Photo / NB scanpix
REKORDANTALL: Så langt i år har over 773 000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Over 3.420 mennesker har omkommet eller forsvunnet i forsøket. Foto: Santi Palacios / AP Photo / NB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): I Norge, som mange andre europeiske land, har nok flyktningkrisa stått langt høyere på dagsordenen enn klimakrisa i det siste.

Men dersom vi ikke gjør noe med klimaet, vil dagens flyktningkrise bare være en forsmak på hva som venter oss, ifølge politikere og forskere.

Dette vil bli diskutert når mer enn 40 000 forhandlere deltar på klimatoppmøtet i Paris. Temaet ble også bragt på banen under den offisielle åpningen i dag, da USAs president Barack Obama holdt sin tale.

- Vi må hindre klimaendringer så vi kan unngå en verden med strømmer av desperate mennesker som søker tilflukt i andre land enn deres eget, sa han under sin tale til toppmøtet.

26,4 millioner årlig Tall fra Flyktninghjelpens Internal Displacement Monitoring Centre (IMDC) viser at mer enn 19,3 millioner mennesker i fjor måtte flykte fra hjemmene sine på grunn av naturkatastrofer som jordskjelv, stormer, vulkanutbrudd og flom. Siden 2008, har i gjennomsnitt 26,4 millioner mennesker flyktet hvert år av samme grunn.

SAMLET: Verdenslederne poserer for fotografene under åpningsdagen av klimatoppmøtet i Paris. Foto: Ian Langsdon / EPA /MAXPPP OUT / NTB scanpix
SAMLET: Verdenslederne poserer for fotografene under åpningsdagen av klimatoppmøtet i Paris. Foto: Ian Langsdon / EPA /MAXPPP OUT / NTB scanpix Vis mer

I en studie publisert av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i forrige måned, anslås det at naturkatastrofer og mangel på ressurser som mat og vann om relativt kort tid blir den største årsaken til at folk flykter. Antall er vanskelig å anslå.

- Det er ingen tvil om at store miljøkatastrofer vil bidra til flere flyktninger og større utfordringer i verden, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet inne i en av hallene på det enorme lagerområdet hvor FNs klimatoppmøte finner sted.

- Ikke uberørt Her har alle de ulike landene fått hver sin «bås», og i den norske avdelingen er veggene prydet med fotografier av isbreer og snødekt landskap.

- Det er ikke sånn at vi blir uberørt av klimaendringene i Norge. De som tror at klimaendringene gjør at det bare blir litt finere og varmere i Norge, tar feil. Det blir mer ekstremvær, høyere økonomiske kostnader og det blir også mer flyktninger og belastning på den internasjonale økonomien, sier Solberg.

- Blir du skremt slike scenarier?

VIKTIG Å HANDLE:
Statsminister Erna Solberg er i Paris i forbindelse med åpningen av FNs klimakonferanse.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIKTIG Å HANDLE: Statsminister Erna Solberg er i Paris i forbindelse med åpningen av FNs klimakonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Skremt er et sterkt ord, men jeg mener at det er en god grunn til at vi skal gjøre noe annet og få verden over på et annet spor. Vi har én verden hvor vi skal leve sammen alle sammen, og det er en utfordring som ingen land kan melde seg ut av, sier hun.

Sammenhenger Klima- og miljøminister Tine Sundtoft påpeker at ulike kriser, som flyktningkrisa og klimakrisa, gjerne henger sammen.

- Det er nettopp derfor det er så viktig når kriser kommer at vi klarer å se hva som er årsak til krisen, og se noen lengre linjer og sammenhenger, sier Sundtoft til Dagbladet.

- Klimaendringene som allerede har funnet sted, er jo kanskje noe av årsaken til at det er en ganske stor flyktningkrise nå, sier hun, og understreker:

- Vi må klare å håndtere flere kriser parallelt.

"FLYKTNINGKJOLE":
Helen Storey har laget en kjole av et telt fra flyktningleiren Zaatari i Jordan for å illustrere noen av utfordringene klimaendringene kan føre med seg. Foto: NTB scanpix
"FLYKTNINGKJOLE": Helen Storey har laget en kjole av et telt fra flyktningleiren Zaatari i Jordan for å illustrere noen av utfordringene klimaendringene kan føre med seg. Foto: NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media