- Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk

Den norske kvinnekampen er veik og handler om småting, mener Sylvi Listhaug.

- VEIK KVINNEKAMP: - Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk og som veik snarere enn modig, skriver landbruksminister Sylvi Listhaug i en VG-kronikk i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- VEIK KVINNEKAMP: - Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk og som veik snarere enn modig, skriver landbruksminister Sylvi Listhaug i en VG-kronikk i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - I dag kan det se ut som kvinnekampen er kuppet av radikale aktivister på venstresiden som mener at alt, og da mener jeg alt, skal forstås ut fra et kjønnsperspektiv, skriver landbruksminister og leder av FrPs Kunnskaps og familieutvalg, Sylvi Listhaug i en kronikk i VG i dag.

Her går hun langt i å beskrive den norske kvinnekampen som pinlig.

- Småting I kronikken skriver Listhaug at den norske kvinnebevegelsen bør droppe kampen for lik lønn og offentlig barnehagedekning, og at det er på tide å bytte ut parolene under kvinnedagen, 8. mars.

- Kvinnebevegelsen vil være radikal, men framstår som reaksjonær. Hadde det vært noe som helst radikalisme i den såkalte kvinnebevegelsen, hadde den skrotet gårsdagens paroler og tusjet opp nye plakater, skriver Listhaug.

- Ekstremt historieløst Anette Trettebergstuen (Ap) i Arbeids og sosialkomiteen mener Listhaug tar feil.

- Dette er ekstremt historieløst av Listhaug. Er det en ting som har ført til at kvinner kan jobbe og være likestilt i Norge, så er det at vi har bygget opp et offentlig velferdstilbud med barnehager og velferdsordninger. Men kvinner tjener fortsatt bare 85 prosent av det som menn tjener, og dette er i høyeste grad ikke en sak vi kan legge på hylla, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Jeg ser en regjering som tar kvinnekampen og likestilling tilbake, fortsetter Trettebergstuen.
 
- Listhaugs kronikk er et forsøk på å ta fokus vekk fra at tusener på tusener av norske damer og menn som velger å gå i tog 8. mars, og finner det rett i å protestere mot regjeringa i verdens rikeste land, sier hun.

- Veik kvinnebevegelse I kronikken skriver Listhaug at hun mener kvinner bør kjempe mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap i stedet for lønn og barnehageplasser.

- Dagens kvinnebevegelse framstår som egoistisk, snarere enn solidarisk og som veik snarere enn modig når det kommer til kvinneundertrykkende tradisjoner og praksis som ikke har rot i kristne, men muslimske miljøer, skriver hun i kronikken.

- Det man er opptatt av er lønn, privat barnehage og retusjert reklame. Det jeg vil kalle småting, når vi veit at det er kvinner i Norge og store deler av verden som blir utsatt for grove overgrep, som kjønnslemlestelse og arrangerte ekteskap, utdyper hun overfor NRK.

- Alltid stått opp for svake Trettebergstuen i Ap mener kronikken er nok et eksempel på at «FrP sjelden klarer å ha to tanker i hodet samtidig».

- Om noen skulle følge hennes logikk, skal man ikke være opptatt av noen hjemlige problemer fordi noen andre har det verre andre steder. Jeg mener Listhaug tar helt feil. Kvinnebevegelsen har alltid vært internasjonal og alltid gått foran og stått opp for de svakeste som trenger støtte. Hun kommer med faktafeil om kvinnebevegelsen og ulogiske resonnement, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Ikke for lite fokus Tina Kornmo i organisasjonen Likestilling, integrering, mangfold reagerer også på Listhaugs kronikk.

- Det er ikke slik at vi har hatt for lite fokus på tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og det Listhaug nevner i kronikken - tvert imot har vi nylig innført en lov mot kjønnslemlestelse, og minoritetsrådgivere på norske skoler, sier Kornmo til NRK.

- HUN TAR FEIL: Anette Trettebergstuen (Ap) i arbeids og sosialkomiteen er kritisk til Listhaugs kronikk.  - Om noen skulle følge hennes logikk, skal man ikke være opptatt av noen hjemlige problemer fordi noen andre har det verre andre steder. Jeg mener Listhaug tar helt feil. Kvinnebevegelsen har alltid vært internasjonal og alltid gått foran og stått opp for de svakeste som trenger støtte, sier Trettebergstuen til Dagbladet.
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- HUN TAR FEIL: Anette Trettebergstuen (Ap) i arbeids og sosialkomiteen er kritisk til Listhaugs kronikk. - Om noen skulle følge hennes logikk, skal man ikke være opptatt av noen hjemlige problemer fordi noen andre har det verre andre steder. Jeg mener Listhaug tar helt feil. Kvinnebevegelsen har alltid vært internasjonal og alltid gått foran og stått opp for de svakeste som trenger støtte, sier Trettebergstuen til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer