Dagens Næringsliv dømt for ærekrenkelser

Må betale 390 000 kroner til lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv er i Oslo tingrett dømt til å betale lege Eivind Borna til sammen 390.000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser etter at han ble urettmessig hengt ut da avisen avdekket jukset med legeerklæringer.

- Retten finner at verken journalistene eller redaktørene har utvist tilstrekkelig aktsomhet, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Lege Eivind Borna (58) ble omtalt i saken hvor psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen ble beskyldt for å hjelpe kriminelle som ville unngå soning eller bli benådet. Borna mente seg utnyttet av avisens journalister og saksøkte avisen for ærekrenkelser.

Samme dag som Oslo tingrett startet behandlingen av straffesaken mot Sandstrøm og Herlofsen kom beskjeden om at Borna hadde vunnet mot Dagens Næringsliv.
723.000 kroner
Avisen ved styrets formann er dømt til å betale den 58 år gamle legen 250.000 kroner i erstatning. Ansvarlig redaktør Amund Djuve og featureredaktør Gry Egenes må begge betale 50.000 kroner. De to journalistene Knut Gjernes og Gøran Skaalmo, som skrev artikkelen, er dømt til å betale 20.000 kroner hver.

I tillegg til oppreisningserstatningen må avisen betale legens advokatutgifter og saksomkostninger på til sammen 333.000 kroner.

Høsten 2005 avdekket de to journalistene at psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen mot betaling skal ha hjulpet straffedømte til slippe unna soning eller at de fikk svært milde soningsvilkår. I den forbindelse ble den ene av journalistene under dekke av å være en straffedømt finansmann, bedt av Sandstrøm om gå til Eivind Borna for å få henvisning til psykolog.

Kan ikke bebreides
Borna skrev en henvisning, men hevdet i retten tirsdag at det var helt normalt å gjøre det under de omstendighetene som avisens journalister hadde skapt.

Under den ti minutter lange legekonsultasjonen sto en fotograf fra DN med telelinse i en nabobygning og tok bilder av Borna. Det er dette «spionbildet» og bildeteksten advokaten framhevet som de fremste eksemplene på ærekrenkelser i den flere sider lange artikkelen.

- Retten kan ikke se at Borna er noe å bebreide. Borna har skrevet en henvisning til en «pasient» på bakgrunn av vurderinger som ble gjort i konsultasjonen den 20. september 2005. Statens helsetilsyn har ikke funnet at Borna har opptrådt kritikkverdig. Retten slutter seg til Statens helsetilsyns vurdering, skriver dommerfullmektig Anette Fjeld i dommen.


Rettsstridig
- Ved den konkrete avveiningen, har retten kommet til at det var rettsstridig av DN å fremstille Borna slik at den alminnelige lesers totalinntrykk var at Borna var en del av et korrupt nettverk. Det er dermed nødvendig med inngrep for å verne andres omdømme eller rettigheter, skriver dommeren videre.

Dagens Næringsliv kan anke dommen videre i rettssystemet.

(NTB)

MÅ BETALE ERSTATNING: Sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve må sammen med avisens styreformann, featureredaktør og to journalister betale 390 000 kroner i erstatning til legen Eivind Borna for ærekrenkelser. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
MÅ BETALE ERSTATNING: Sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve må sammen med avisens styreformann, featureredaktør og to journalister betale 390 000 kroner i erstatning til legen Eivind Borna for ærekrenkelser. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer