BOLIG: Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika gruppen mener Norges Bank må sette ned renten for å unngå et fall i boligprisene i år. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BOLIG: Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika gruppen mener Norges Bank må sette ned renten for å unngå et fall i boligprisene i år. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Dagens rente gir boligprisfall på fem prosent i år

Det er som alltid noen overraskelser i statistikken for boligprisene, mener Jan L. Andreassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) viser onsdag at boligprisene steg 0,9 prosent på månedsbasis i februar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,3 prosent på månedsbasis.

For mange leiligheter - Det er som alltid noen overraskelser i statistikken for boligprisene, men hovedscenario holder seg konstant: For mange leiligheter til salgs, med kollaps i nybyggingen og moderate prisfall som resultat, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen til Hegnar.no.

Han mener februar-tallene fra EFF støtter opp under dette scenariet.

- For kurante eneboliger og rekkehus har prisene flatet ut eller falt litt tilbake, mens det er prisnedgang for leiligheter. For året som helhet ligger vi an til en nedgang på om lag fem prosent, med mindre Norges Bank kutter rentene, slik jeg forutsetter, sier Andreassen.

- Mange perler omsettes fortsatt til høye priser, diverse nybygg med dårlig logistikk er det umulig å få solgt, mens den gjennomsnittlige bruktbolig går greit unna, om enn til noe skuffende priser for mange selgere, fortsetter han.

Vinnerne så langt i år For februar i år er det som ventet ifølge sjeføkonomen store geografiske forskjeller i boligprisene.

- Noen resultater, som Nord-Norges gode tall - med Tromsø opp 6,5 prosent det siste året - kan forklares med gode tider for næringslivet. Andre, som Kristiansands svake tall - ned 6,5 prosent - med midlertidige tilbudsoverskudd, sier Andreassen til Hegnar.no.

Han mener også at brukervennligheten til boligene kan være avgjørende.

- Norge har i senere år hatt en babyboom, og uansett hva byplanleggere måtte mene om barnefamilienes behov, ser det fortsatt ut til at de vil ha en liten gressplen, som ungene kan boltre seg på. Kurante eneboliger og rekkehus ser ut til å være vinnerne så langt i år. Mens leiligheter sliter med stort utbud og lange salgstider, sier han.

Forferdelige utsikter - Nye boliger fokuseres det lite på denne gang, men utsiktene her er forferdelige, sier Andreassen.

I det meste av Norge er det ifølge sjeføkonomen et altfor stort gap mellom nytt og brukt til at det lønner seg å bygge nytt.

- Entreprenørene får et tøft år. Boligprisene må kraftig opp før boligbyggingen kan nå gamle høyder igjen. For at så skal skje, må rentene i sentralbanken kuttes — og det til gagns, sier Andreassen til Hegnar.no.

Flere nyheter - Det er superhot nå
Boligprisene overrasker positivt
Slik rekrutteres de beste kandidatene