Dagens rentedom

De fleste ekspertene ventet ingen endring i styringsrenten denne gangen.

RENTEDOM: Sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank, har avsagt dagens rentedom. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RENTEDOM: Sentralbanksjef Øystein Olsen, Norges Bank, har avsagt dagens rentedom. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,50 prosent.

Det ble klart på dagens rentemøte og var som de fleste analytikere og økonomer hadde ventet.

I en undersøkelse gjort av Reuters ventet kun tre av 18 spurte analytikere rentekutt. Blant flertallet var DNB Markets, Nordea Markets og Sparebank 1 Gruppen.

Blant mindretallet fant vi Eika Gruppen og SEB.
- Krone utligner lønnsoppgjør Et lønnsoppgjør på nedsiden av Norges Banks anslag holdt på å vippe Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce over til å tro på rentekutt i dag.

- Det gir lavere inflasjon og tilsier lavere rentebane, alt annet likt, sa han til Nordeas egen web-TV tidligere denne uken.

- Norges Bank sa sist at det ikke skulle så veldig mye til for å fremkalle et rentekutt, og anslo en gjennomsnittlig styringsrente på 1,40 prosent - kanskje 40 prosent sannsynlighet for rentekutt, fortsatte Bruce.

Når han likevel landet på ingen endring, skyldtes det at kronen samtidig har svekket seg.

- Den er 1-1,5 prosent lavere enn Norges Bank hadde forventet, og det oppveier i stor grad for lønnsoppgjøret, sa Bruce.

- Mye peker mot svakere vekst Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen trodde Norges Bank ville avvente et rentekutt til det blir mer tydelig at veksten er i ferd med å bremse i norsk økonomi. Mange ledende indikatorer som pengemengdevekst, kredittvekst, bankers utlånsvekst og spørreundersøkelser blant bedrifter, peker ifølge Holvik i retning av en svakere vekst fremover.

- Men fortsatt øker gjeldsgraden i husholdningene, og kronekursen har svekket seg noe den siste tiden. Det tilsier at Norges Bank vil holde renten uendret på denne ukens rentemøte, skrev sjeføkonomen i en månedsrapport mandag.

Disse trodde på rentekutt Blant dem som trodde på rentekutt på dagens møte, var altså SEB. Ifølge bankens ferske valutastrategirapport priset markedet inn en sannsynlighet for dette på nær 60 prosent, skriver Finansavisen.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen sa til HegnarOnline at det etter forriges rentekutt i Europa ble enda mer opplagt at Norges Bank måtte kutte styringsrenten før sommeren - i mai eller juni.

Etter at konsumprisindeksen i mars kom inn uventet lavt (i forhold til konsensus), men akkurat som han selv hadde estimert, tok Andreassen til orde for ikke bare ett rentekutt.

- Nei, det som er viktig nå er valutakursen og våre bedrifters helse. Kutt rentene både en og to ganger. Litt mer fart i økonomien er det ingen som tar skade av, skrev han i sin blogg 11. april.

Tidligere har han uttalt at alle må være enige i at Norges Bank må sette ned styringsrenten 8. mai.

Mer om forrige rentemøte her.